Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Domove pokojnej staroby v Snine sú infikovaní všetci klienti, situácia je veľmi vážna
Zdielať na

V Domove pokojnej staroby v Snine sú infikovaní všetci klienti, situácia je veľmi vážna

SNINA / V Domove pokojnej staroby v Snine ešte nezažili takúto ťažkú situáciu. Všetkých 51 klientov, o ktorých sa starajú, je pozitívnych. Vážna situácia je aj v sninskej nemocnici, kde narastá počet infikovaného personálu a sú ohrozené niektoré oddelenia.

Situácia v Domove pokojnej staroby sa oproti minulému týždňu výrazne zhoršila. "Po poslednom testovaní PCR testami sú klienti v našom zariadení pozitívni," uviedla situáciu Jarmila Sivčáková, vedúca oddelenia sociálnych služieb. Najhoršie znášajú izoláciu. Sú odlúčení od svojich najbližších, zamestnanci vedia, že práve teraz ich musia zahrnúť množstvom lásky, ako nikdy predtým.

"My chodíme pri nich ako kozmonauti a oni pozerajú, čo sa deje. Prídem k lôžku klienta a starká mi povie- dzivče, daj sebe totu masku dolu, zašmej še na mne. Len daj toto dolu. No, nemôžem. A vtedy nastáva smútok," opisuje starostlivosť Jarmila Sivčáková, vedúca oddelenia sociálnych služieb. "Pozitívnych je aktuálne všetkých 51 klientov," povedal Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva SR. Priemerný vek seniorov v tomto zariadení je 85 rokov. "Ja mu nemôžem odborne rozprávať, čo je covid, on toto nepotrebuje, on potrebuje vidieť môj úsmev, moje povzbudenie- bude dobre," vysvetľuje Jarmila Sivčáková. Hoci je personál pre starkých druhou rodinou, tú skutočnú im nik nemôže nahradiť. "Každý klient na svojom lôžku čaká na svoje dieťa. Mňa osobne veľmi zraňuje, že im nemôžeme umožniť, aby sa stretli a vystískali so svojimi deťmi," hovorí Jarmila Sivčáková.  Ochorenie potvrdili aj u u 19 zamestnancov. Niektorým skôr testovaným sa práve dnes končí karanténa, ktorú trávili na mestskej chate. Niektorých z klientov museli prijať aj v sninskej nemocnici, žiaľ, potvrdili aj štyri úmrtia. "Vieme niektoré stavy zvládnuť u nás v zariadení, niektoré potrebujeme hospitalizovať," konštatuje Jarmila Sivčáková. 

Situácia v sninskej nemocnici je taktiež kritická. Covidové oddelenie je preplnené, aktuálne tam leží 25 pacientov. Rastie aj počet infikovaného personálu. "Momentálna situácia je dosť ťažká, máme 35 zamestnancov covid pozitívnych, ktorí sú v karanténe. Takže sú už ohrozené niektoré prevádzky. Presúvame zamestnancov, aby tie prevádzky boli vôbec funkčné," prezradil doktor Andrej Kulan, konateľ nemocnice Snina. Za posledné dva mesiace zomrelo v sninskej nemocnici na koronavírus 10 ľudí. Covid - 19 zasiahol aj ďalšie zariadenie sociálnych služieb v meste. Tam sú pozitívni 20 klienti a desiati zamestnanci. "Čo je na tom najhoršie, je naša ľudská bezmocnosť, s ktorou sa musíme denno denne pasovať," povedala Jarmila Sivčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy