Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pandémia komplikuje situáciu vo všetkých sférach. O klientov DSS v Humennom sa musia starať nakazení pracovníci
Zdielať na

Pandémia komplikuje situáciu vo všetkých sférach. O klientov DSS v Humennom sa musia starať nakazení pracovníci

BRATISLAVA / Pre pandémiu sa situácia komplikuje vo všetkých sférach. Na jednej strane mnohí vnímajú koronavírus iba ako dennú štatistiku, ktorú registrujú v médiách. Iným komplikuje život nielen čo sa týka zdravia. Hygienici nestíhajú dohľadávať kontakty. Infikovaných pribúda. Dokonca nakazení pracovníci zariadení sociálnych služieb sa starajú o pozitívnych seniorov a pritom sami nemajú kde bývať počas karantény.

V ošetrovateľskom centre v Humennom skončila s pozitívnym výsledkom na koronavírus asi polovica personálu. Ide o 25 ľudí. Problémom ale je, že karanténne ubytovanie pre nich nie je. Neverejný poskytovateľ sa obrátil na prešovskú župu. Tá poskytla rýchlotesty, respirátory, rukavice aj overaly, no internát zdravotníckej školy v budove na účel karantény dať nemôže.

"Stredné školy v Humennom pokračujú vo výučbe a internát je obsadený žiakmi a nemôžeme ohrozovať ubytovaných a ich zdravie," vyjadrila sa hovorkyňa kraja Daša Jeleňová. Pozitívni zamestnanci mohli byť v karanténe doma, no uprednostnili starostlivosť o chorých ľudí. Prístrešie našli u obetavej kolegyne Jitky. V jej dome teraz býva aj ďalších osem kolegýň.

"Všetky sme matky, máme doma vlastné rodiny, deti zostali samé, lebo my sme sa dobrovoľne rozhodli starať sa o našich chorých pacientov," hovorí zamestnankyňa ošetrovateľského centra Anna Kušnírová. Sú si oporou. Spolu na diaľku oslávili 7. narodeniny dcéry jednej z nich a spolu aj smútili pri úmrtí v rodine druhej.

V karanténe tri týždne 

Dve pozitívne testované rodiny zo Sniny sú v domácej izolácii už tretí týždeň. Termíny na pretestovanie im zrušili. Podľa nového usmernenia totiž môžu karanténu ukončiť po 10. dňoch, ak nemajú žiadne príznaky. "RÚVZ tieto osoby informoval o ukončení domácej izolácie, písomné rozhodnutie sa nevydáva," uviedol hovorca ÚVZ SR Marek Eliáš. A práve to komplikuje všetkým členom rodiny situáciu natoľko, že podľa ich slov sa nemôžu vrátiť ani do práce, ani navštíviť lekára.

"Nariadenie je jedna vec a lekári robia druhé, obvodná mi dnes povedala, že keď nebudem mať negatívny test, nezoberie ma. Kde sme to? Kde je spravodlivosť? Veď potrebujem chodiť po lieky," vraví rodina v karanténe. "Pokiaľ nebudem mať 2x po sebe negatívny test, lekárka ma nevypíše z PN a nemôžem sa vrátiť do práce." pridáva sa ďalšia členka rodiny. 

Najťažšie pre rodiny je to, že ich ľudia stále vnímajú ako hrozbu. Viacerí ľudia sú z neustálych zmien zmätení a podľa nich opustenie domácej izolácie bez akéhokoľvek potvrdenia o tom, že sú negatívni, v praxi nefunguje.

Práca na RÚVZ 

Kvalifikovaní ľudia, ktorí prišli o prácu počas pandémie sa nádejali, že novú prácu nájdu na preťažených úradoch verejného zdravotníctva. "Keď som počula stále v správach, že je nedostatok týchto pracovníkov, tak som sa prihlásila, hovorili, že sú nesmierne vyčerpané, že by ma brali všetkými desiatimi, ale nie sú financie," hovorí záujemkyňa o prácu na RÚVZ.  

V Nových Zámkoch napríklad peniaze z ministerstva využili na uzavretie dohôd o vykonaní práce za prácu nadčas a počas víkendov s vlastnými zamestnancami. Pomôcť môžu aj študenti z vysokých škôl verejného zdravotníctva v rámci odbornej praxe. "Zatiaľ sme to riešili takto, keď bude situácia horšia, tak sa to bude musieť riešiť nejako inak, ale zatiaľ to zvládame," hovorí regionálny hygienik Jurak Benko. 

Premiér navrhol hlavnému hygienikovi, aby vytvoril akési trojičky úradov, ktoré by si pri dohľadávaní kontaktov vzájomne pomáhali. "Aby v dobrom vysvetlil jednotlivým regionálnym úradom verejného zdravotníctva, že keď vy máte málo roboty, pomáhajte tým, ktorí majú viacej roboty. Len treba ich takto nejako prepojiť. A keď to prepojenie bude, tak budeme stačiť trasovať," vysvetľuje Matovič. 

A to je práve otázne, keďže tento systém už regionálne úrady verejného zdravotníctva dávno využívajú. V prípade potreby by pomôcť mala aj armáda.  "My tých ľudí veľmi radi použijeme, keď to bude nevyhnutné na asistenciu aj v rámci nemocníc alebo hygienikov a v momente, keď to bude aktuálne a potrebné a budeme o to oficiálne požiadaní, tak budeme realizovať tú pomoc," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy