Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bratislave sa začala medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec. Zíde sa tam až 250 účastníkov naraz
Zdielať na

V Bratislave sa začala medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec. Zíde sa tam až 250 účastníkov naraz

BRATISLAVA / V Bratislave sa začala medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec. Na jednom mieste bude naraz až 250 účastníkov. A to aj napriek tomu, že aktuálne platí vládou určený limit pre hromadné podujatia. Ten nesmie prekročiť hranicu 50 ľudí.

Globsec, takisto ako aj akékoľvek iné podujatie, môže tento limit prekročiť, avšak len v prípade, že každý jeden účastník sa preukáže negatívnym testom na Covid-19 nie starším ako 12 hodín.

Konferenciu tak sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné a protiepidemické opatrenia. Testovaní boli nielen jej účastníci, ale aj organizátori, celý personál a bezpečnostné zložky. Tri týždne pred začiatkom Globsecu sa organizačný tím rozdelil na dve zmeny, ktoré spolu neprichádzali do kontaktu, a všetci boli opakovane testovaní. Na testovanie boli použité PCR testy od tímu slovenských vedcov. "Aby sme teda ukázali, že aj na Slovensku vedeli vedci vytvoriť práve tieto testy, vieme ich použiť, sú precízne, sú naozaj kvalitné a vedia obstáť aj v medzinárodnej konkurencii," vraví viceprezident konferencie Milan Solár. 

"Použili sme presné PCR testy, ale zároveň pre tých, ktorí dnes prídu sem a nemajú z akýchkoľvek dôvodov ešte test, tak práve poskytujeme rýchle laboratórne antigénové testy," vysvetľuje generálny riaditeľ Alpha medical Peter Lednický. 

Majú dve veľké výhody. Otestovaný sa výsledok svojho testu dozvie do pol hodiny a sú oveľa presnejšie ako klasické rýchlotesty. Výter z nosa sa namočí do kvapaliny, ktorá z neho prípadný vírus vytiahne. Kvapne sa na testovaciu cartridge a počká sa približne 25 minút. Catridge sa potom vloží do vyhodnocovacieho analyzátora. Antigén sa totiž zafarbuje flourescenčnou látkou, ktorá nie je viditeľná voľným okom. "V tomto prípade sme schopní odhaliť aj tých pacientov, ktorí ešte sú asymptomatickí, to znamená nemajú príznaky ochorenia," tvrdí Lednický. 

Na Globsec prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá však mala so sebou vlastný negatívny Covid test. Protiepidemické opatrenia na 15. ročníku medzinárodnej konferencie sa dotkli napríklad aj stravovania či občerstvovania počas prestávok. "Nemáme tradičné coffe breaky. Všetko občerstvenie, jedenie sa môže konať iba v reštauračných priestoroch hotela, ktoré sú na to samozrejme upravené a zrušili sme aj našu tradičnú galavečeru," vysvetľuje Solár. 

"Meriame telesnú teplotu účastníkom, dodržiavajú sa bezpečnostné rozostupy, prísne hygienické opatrenia čo sa týka dezinfekcie rúk, dezinfekcie priestorov a tak ďalej," pokračuje Lucia Milanová, marketingová a komunikačná riaditeľka podujatia. Účastníci Globsecu boli zo strany organizátorov tiež upozornení na to, aby sa zdržiavali iba v hoteli, kde sa konferencia koná. V prípade, že si predsa len niekto v nabitom programe Globsecu nájde čas ísť si pozrieť naše hlavné mesto, pri odchode z hotela sa zapíše na recepcii a po návrate by mal byť opätovne pretestovaný.

"Upozorňovali sme hostí na to, aby sa zdržiavali primárne najmä v tomto hoteli, pretože už keď sú raz otestovaní a sú negatívni, tak to je tá záruka aj pre nich samotných aj pre nás, že nebudú nikoho ďalšieho ohrozovať," uviedol Solár. Počas Globsecu platia nielen prísne protiepidemické, ale bezpečnostné pravidlá. Na bezpečnosť stoviek politikov, diplomatov a prezidentov dohliadajú nielen policajti, ale aj špeciálny monitorovací systém. Ten vie upozorniť na potenciálny útok dronu, lietadla či zamorenie chemickými látkami.

Pozrite si, ako vyzerala konferencia Globsec v minulom roku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy