Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rybári začali s výlovom vianočných rýb, ceny sa môžu tento rok zvyšovať
Zdielať na

Rybári začali s výlovom vianočných rýb, ceny sa môžu tento rok zvyšovať

MICHALOVCE / Iňačovské rybníky sú plné rýb, ktoré postupne začínajú loviť rybári von. Tohtoročná sezóna bude poznamenaná chladnejším jarným počasím. Podmienky predaja však zatiaľ nikto nepozná. Koronavírus môže priniesť viaceré obmedzenia.

Chovné ryby sa do rybníkov nasadzujú v jarných mesiacoch. Ich ďalší vývin je závislý od rôznych okolností. V roku 2020 bolo v rybníkoch dostatok vody, problémy spôsobilo chladnejšie počasie. Chovatelia očakávajú priemerné úlovky. 

Chovatelia predpokladajú mierne zvýšenie cien vo vianočnom predaji, keďže až 90% kupujúcich má záujem o tradičného kapra. Rybári na to musia pamätať pri vypúšťaní rybníkov. "My končíme, dá sa povedať, keď začínajú mrazy na konci novembra. Ak by prišla skôr zima, bol by problém," objasňuje situáciu Peter Alexovič, vedúci strediska Rybníky Iňačovce. Rybári na Iňačovských rybníkoch už začali s výlovom vianočných rýb. Vyťahovať z vody ich budú postupne až dva mesiace. Podmienky predaja však zatiaľ nikto nepozná. Koronavírus môže priniesť viaceré obmedzenia.

V Iňačovských rybníkoch vylovia za sezónu 15 rybníkov. Ryby sa po výlove umiestňujú do sádok. Tu čakajú až do Vianoc na vývoz ku konečným spotrebiteľom. Podmienky predaja na trhoviskách vzhľadom na koronavírus, budú známe až neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy