Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Študenti zdravotníckych škôl nemusia dostať finančnú odmenu za svoju pomoc pri testovaní
Zdielať na

Študenti zdravotníckych škôl nemusia dostať finančnú odmenu za svoju pomoc pri testovaní

BRATISLAVA / Nedotiahnuté nariadenia a pravidlá zapríčinili, že študenti zdravotníckych škôl sa teraz dozvedajú, že za svoju pomoc pri testovaní nemajú nárok na finančnú odmenu.

"Si zdravotník za víkend zarobí 1100€," povedal o zárobku na testovaní Igor Matovič. "Prosím, hláste sa nám," vyzýval na testovanie zdravotníkov minister obrany SR (OĽANO) Jaroslav Naď. Na tieto výzvy zareagovali aj Edita a Matúš, ktorí patria k stovkám stredoškolákov so zdravotníckym zameraním.

A aj keď podpísali pracovnú dohodu s takýmito podmienkami: "7€ na hodinu brutto, 500€ za odrobený víkend a 20€ na pozitívneho človeka," hovorí Edita. Zrazu prišla takáto informácia. "Nám povedali, že zrazu nebudeme platení," hovorí študent 4. ročníka Zdravotníckej SŠ v Humennom Matúš Kozej. "Iba prvý víkend som robila, potom čo mi oznámili, že mi nezaplatia som to vzdala," hovorí Edita. 

Na mzdu vraj študenti nemajú nárok, keďže nemajú ukončenú maturitu. Pri testovaní však pritom 18-ročnú Editu využili na všetky práce."Od výterov pod odborným dohľadom, cez vyhodnocovanie testov až po certifikáty," tvrdí Edita. "Trošku nevyvážené, že niekto dostane 1000 eur a niekto 0," myslí si Matúš. 

Prečo pracovať napríklad aj na odberoch môže, no na mzdu nárok nemá, zisťovala Katka aj priamo na Ministerstve obrany, ktoré testovanie organizačne zabezpečovalo. "Pýtam sa na môj konkrétny prípad a ďalších zdravotníkov zo 4.ročníka stredných zdravotníckych škôl, či bude vyplatená odmena," zisťovala Katarína. "Odporúčame Vám kontaktovať Ústrednú vojenskú nemocnicu Ružomberok. Ministerstvo obrany nemá možnosti kontrolovať zmluvy podpísané v rámci celoplošného testovania," odpovedala kancelária Ministra obrany. 

Spomínanú nemocnicu však kontaktovala aj jedna z rozhorčených mamičiek, ktorej syn tiež pri testovaní pomáhal. No odpovedi sa nedočkala. "Mne nemocnica ako zamestnávateľ vôbec neodpovedá na moju otázku, či je to pravda, oni vôbec nereagujú," tvrdí mama syna, ktorý pomáhal pri testovaní. 

Ako to teda je, sme zisťovali aj u expertky na pracovné právo a odpoveď bola jednoznačná. "Argumentácia, podľa ktorej títo zamestnanci nemajú nárok na odmenu z dôvodu, že nemajú ukončené zdravotnícke vzdelanie s maturitou, podľa môjho názoru neobstojí. Ak zamestnanec v dobrej viere vykonal prácu, na ktorej sa so zamestnávateľom dohodli, patrí mu za vykonanú prácu odmena. Odbornú spôsobilosť zamestnancov na výkon dohodnutej práce bolo predovšetkým potrebné skúmať skôr, ako k uzatvoreniu dohody, resp. výkonu práce došlo. Ak zamestnávateľ v tomto ohľade pochybil, jeho pochybenie nemôže byť zamestnancovi na ujmu," vysvetľuje expertka na pracovné právo JUDr. Silvia Gatciová, PhD.

No a po tom, čo Ministerstvo obrany kontaktovala televízia JOJ sa zdá, že budúci zdravotníci, svoju odmenu za vykonanú prácu, predsa len dostanú. "Každý, kto mal podpísanú dohodu o vykonaní práce s Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP – FN v Ružomberku dostane vyplatenú Vami zmieňovanú odmenu. Našim cieľom je, aby sa tak stalo do konca tohto roka," hovorí hovorkyňa MO SR Mgr. Martina Kovaľ Kakaščíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy