Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Infektológ Jarčuška: Nemocnice sa intenzívne pripravujú a urobia všetko, čo bude v ich silách
Zdielať na

Infektológ Jarčuška: Nemocnice sa intenzívne pripravujú a urobia všetko, čo bude v ich silách

KOŠICE/BRATISLAVA / Infektológ a prednosta košickej infektologickej kliniky Pavol Jarčuška v rozhovore pre TV JOJ uviedol, že nemocnice sa na nápor covidových pacientov intenzívne pripravujú a urobia všetko, čo je v ich silách. Zároveň tvrdí, že problémom je personál. Nedostatok personálu je na Slovensku aj mimo koronakrízy, teraz to ale pociťujeme výraznejšie.

"Väčšina infekčných oddelení je vyťažených na viac ako 75 percent. Aj v tom poslednom, ktoré bolo vyťažené najmenej, v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, rapídne pribúda počet pacientov. Máme už aj kliniky a oddelenia, kde bola nutná reprofilizácia," hovorí Peter Jarčuška. 

Reprofilizácia je podľa Jarčušku spustená už v Nitre. "Tam sme mali viacero prípadov v domovoch sociálnej starostlivosti. Takisto je reprofilizácia spustená v Trenčíne a reprofilizovaná je nemocnica v Ružomberku," dodáva Jarčuška. V ostatných nemocniciach sú pripravené dôkladné reprofilizačné plány. 

Menšie nemocnice sa podľa informácií TV JOJ sťažujú, že veľké nemocnice určené na prijímanie covid klinických pacientov tak nerobia a nechávajú ich menším okresným nemocniciam. Podľa Jarčušku menšie nemocnice nemajú čo kontrolovať veľké nemocnice, či dodržiavajú pandemický plán. "Predpokladám, že toto môže byť vzácny prípad, že sa pacient nedostal do nemocnice v košickom kraji. O takýchto pacientoch ani neviem," dodáva Jarčuška. 

Problém s personálom

"Nemocnice začínajú mať problémy s vypadnutím personálu. Musím povedať, že my ani v období, keď nie je covid-19 zdravotného personálu a zdravotných sestier nemáme dostatok. V tomto období to pociťujeme zvýšene. Personál to nahrádza svojou usilovnosťou, svojou pracovitosťou najmä na infekčných klinikách, či oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny. Mnohí pracujú už od februára a marca a je na nich vidieť psychická a fyzická únava. Ak by bolo personálu viac, bolo by to prospešné," odpovedá Jarčuška na otázku, či má Slovensko dostatok lekárov. 

"Na druhej strane vieme personál flexibilne nahrádzať z iných oddelení, ktorý môže byť na reprofilizovaných oddeleniach. Starostlivosť o pacientov s covid-19 je starostlivosť, ktorá si vyžaduje skúseného infektológa a anesteziológa, pneumológa," dodáva Jarčuška. 

Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň zverejnilo výzvu pre študentov, ktorí by sa mohli zapojiť do pracovného procesu v súvislosti so šírením koronavírusu. Študenti 5. a 6. ročníku už pomáhajú na úradoch verejného zdravotníctva, zo začiatku na infolinkách. Podľa Jarčušku by ale mali čo najviac študovať a do kontinuálneho pracovného procesu sa ešte zapojiť nemôžu. 

Ako sú pripravené nemocnice? 

"Nemocnice sa veľmi intenzívne pripravujú a urobia všetko, čo bude v ich silách. Najväčším limitom je práve ten zdravotnícky personál. Najmä zdravotné sestry, ktorých je dlhodobo na Slovensku nedostatok. Myslím si, že všetko potrebné technické vybavenie máme. Pracovali sme na tom, aby všetci pacienti mali dostatok kyslíkových prípojok. Kyslík je spolu s remdesivirom a niektorými kortikoidmi práve ten zázračný liek a naše nemocnice stavané kyslíkovo na taký počet pacientov. Nepredpokladali sme takú epidémiu s toľkými pacientmi. To snáď by sme mali mať vyriešené," tvrdí Pavol Jarčuška. 

"V nemocniciach máme dostatok ochranných pomôcok a liekov, ktoré v súčasnosti potrebujeme," dodáva Pavol Jarčuška.

Ľudia na Slovensku si medzi sebou hovoria, že nepoznajú nikoho kto by mal covid-19 a mnohí sa utiekajú k tomu, že covid-19 neexistuje. Pavol Jarčuška, ktorý je prednostom infektologickej kliniky v Košiciach, ich stretáva denne. "Najmladšiu pacientku, ktorú máme, má 20 rokov. Je to mladá dáma, študentka našej lekárskej fakulty. Nenakazila sa v práci, má nepríjemné komplikácie, zvýšené horúčky, má nález na pľúcach. Je to veľmi nepríjemné ochorenie, našťastie ona je mladý organizmus s dobrým imunitným systémom. Máme ale aj veľmi veľa pacientov, ktorí sú chronicky chorí alebo starí. To sú pacienti, ktorí naozaj veľmi ťažko prežívajú ochorenie. Ich hlavný príznak, okrem horúčky, je nedostatok kyslíka, ktorý vedie k strate dychu. Tým, že sa pacient nevie udýchať, potrebujeme nahradiť veľmi veľa kyslíka. Pacienti sa sťažujú na ostatné príznaky, predovšetkým na výraznú slabosť. Niektorých musíme povzbudzovať, aby bojovali s tou chorobou, lebo sú apatickí. Choroba má veľmi rôznorodý priebeh. U nás na klinike sú pacienti, ktorí sú veľmi vážne chorí," opisuje pacientov v košickej nemocnici. 

Noviny špeciál o zdravotníctve počas koronakrízy. Hosťom bol premiér Igor Matovič: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy