Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci vynašli metódu, ktorá môže testovať ľudí na Covid-19 pomocou slín
Zdielať na

Slováci vynašli metódu, ktorá môže testovať ľudí na Covid-19 pomocou slín

BRATISLAVA / Slovenskí vedci pracujú na vývoji nových typov testov na koronavírus. Môžu priniesť výsledok do pol hodiny. Na rozdiel od súčasných, sa prítomnosť koronavírusu v tele človeka zisťuje zo slín. Čo by to mohlo znamenať, o tom už virológ Boris Klempa.

"Ide o takzvané lamp testy, ale treba zdôrazniť, že sa trochu spájajú dve veci, využitie slín a použitie lamp testov, toto nie je automaticky spojené, a teda ten samotný lamp test len nahrádza ten PCR test, čo je ten posledný krok a tá druhá otázka je nahradiť tie klasické výtery z nosa, z hrdla, slinami. Čo by bolo veľké zjednodušenie, pri ktorom sa ponúka ďalší krok - upraviť sliny tak, aby sa dali použiť do toho lamp testu priamo. Až v tom prípade by bolo to zjednodušenie natoľko zásadné, že by to veľmi zľahčilo a urýchlilo proces a tým pádom by sa zvýšila kapacita a mohli by sme testovať viac," hovorí virológ Boris Klempa. 

Mohlo by to fungovať aj tak, že by si doma sám robil tie testy zo slín?

"Nepredpokladám, že by sme si tieto lamp testy robili doma. Aj keď je pravda, že samotný ten lamp, tak na neho je treba len prístroj, ktorý vie zabezpečiť inkubáciu pri 60 stupňoch Celzia."

Pre koho by boli vhodné takéto testy zo slín?

"To zjednodušenie výter verzus sliny by bolo vítané v akejkoľvek situácií. Ale samozrejme sú skupiny ľudí, u ktorých je to mimoriadne veľká výhoda, napríklad si to viem predstaviť pri deťoch, že by to bola veľká výhoda, alebo pri ťažšie chorých ľuďoch. Ale myslím si, že každý by privítal odovzdať slinu namiesto výteru."

Veľkou výhodou je aj rýchlosť. Naozaj je to reálne dostať výsledok do polhodiny?

"Tu treba zdôrazniť, že polhodinu trvá samotný ten lamp test, čo už je posledný krok v celej tej procedúre. Čiže pokiaľ ho vieme robiť na mieste, tak procedúry, ktoré by boli predtým by boli rádovo tiež v minútach."

Tieto testy sú trošku menej presné, je to tak?

"Áno, určite tie súčasné PCR testy sú to najlepšie, čo máme z hľadiska citlivosti. Tieto testy sú s veľkou pravdepodobnosťou menej citlivé ale napriek tomu tá výhoda zásadného zjednodušenia je natoľko veľká, že stojí aj za to mierne zníženie citlivosti."

V akom štádiu sa nachádza ten výskum a vývoj?

"My na tomto pracujeme v rámci teraz čerstvo udelených projektov APVV v spolupráci s doktorom Calecom z lekárskej fakulty. To je jeden projekt, iný projekt, to je zase so spoločnosťou Multiplexdx, takže tá posledná časť, ten lamp test už vyzerá naozaj dobre. Ten vývoj je viac menej ukončený. A nie je to naša špecialitka na Slovensku, ale ich využitie sa plánuje všade vo svete.  Kritickejšie je práve to spracovanie slín a vôbec to definitívne potvrdenie, že sliny sú porovnateľné s výterom." 

Kedy by sme sa mohli dočkať tejto novej metódy?

"To je niečo, k čomu by som sa ja veľmi nerád vyjadroval. Ale dúfajme, že to bude rádovo v týždňoch."

​Celý svet vkladá veľké nádeje do vakcíny proti koronavírusu. Na jej vývoji pracujú desiatky vedeckých tímov, niektoré sú už v záverečných fázach testovania. Čo by to mohlo znamenať a kedy by sme sa mohli vakcíny dočkať aj na Slovensku?

"Tie preteky vo vývoji vakcíny sú naozaj obrovské. Dnes vieme, že viac ako 300 rôznych kandidátskych vakcín je vo vývoji ale len viac ako 30 je vo fáze, že sa testuje na ľuďoch. V tej úplne poslednej fáze sú v tejto chvíli 3 vakcíny, ktoré sú považované za najväčších favoritov. Práve v tomto klinickom testovaní je desiatky tisíc dobrovoľníkov, ktorí túto klinickú skúšku absolvujú a tieto výsledky budú absolútne kľúčové v tom, ako rýchlo a kedy sa tieto vakcíny dostanú na trh."

Možno budú kľúčové výsledky z Ruska a Číny, tam tvrdia, že vakcína je hotová. Ale to sa berie s takým skepticizmom, by som povedal. 

"To vyhlásenie prezidenta Putina vyvolalo veľký rozruch a protesty vo vedeckej komunite po celom svete. Je pravda, že technologicky, tá vakcína, ktorú v Rusku pripravili, je na veľmi dobrej úrovni, podobná technológia, ako tá, ktorú robí oxfordská univerzita s AstraZeneca. Z tohto pohľadu je to absolútne legitímna vakcína, ale veľmi dôležité je to, že práve tú poslednú fázu vynechali a všetky ich tvrdenia o bezpečnosti sú postavené na dvoch malých štúdiách, ktoré mali 2 x 38 ľudí. Čo je neporovnateľné s poslednou fázou, kde sa porovnáva 30 až 40 tisíc ľudí." 

Dá sa teda povedať, že tým, ktorým vakcínu podávajú v Rusku a v Číne, že je to experiment naživo?

"Je to veľmi riskantné. Môže to dopadnúť aj dobre, ale je to riskantné."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy