Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zo 49 nových prípadov koronavírusu na Slovensku, je 34 z Tirolska
Zdielať na

Zo 49 nových prípadov koronavírusu na Slovensku, je 34 z Tirolska

BRATISLAVA / Zo 49 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom z posledného testovania je podľa informácií krízového štábu až 34 prípadov z Tirolska. Pritom všetci títo ľudia boli už v Rakúsku 18 dní v karanténe. Prvého apríla prišli svojimi autami na Slovensko. Priamo z hraníc ich na príkaz hlavného hygienika policajti odprevadili rovno do štátneho karanténneho zariadenia.

Vyše 200 navrátilcov skončilo na internáte policajnej akadémie v bratislavskej Rači. Väčšina ľudí tieto bezpečnostné nariadenia chápala a nechcela svoje rodiny vystaviť možnému riziku. Našli sa aj takí, ktorí s povinnou karanténou mali problém.

"Viete, na Slovensku vravia, že my donesieme koronu na Slovensko, ale my sme absolvovali karanténu 18 dní, z ktorej sme prišli zdraví, v poriadku a prídeme sem a môžme ju dostať práve tu na izbách. Nech sa potom ľudia nečudujú, ako sa šíri nákaza," povedal ešte 1.apríla muž, ktorý sa vrátil z Tirolska.

Repatrianti sa porobili testom na koronavírus a výsledky v pondelok oznámil predseda vlády Igor Matovič. "Tridsaťštyri je tá jedna karanténa, kde zasiahol hlavný hygienik, kde tá kolóna áut bola odstavená, ktorá išla z Tirolska," uviedol Igor Matovič. 

"Uvedomili si to, že by prišli domov a nakazili by si svojich blízkych. Každý jeden mohol byť novým ohniskom koronavírusu, lebo tí ľudia sú naozaj z celého Slovenska. Vďaka patrí aj im, že akceptovali karanténu," tvrdí hlavný hygienik Ján Mikas. Podľa rektorky policajnej akadémie je číslo pozitívne testovaných ľudí v zariadení ešte vyššie.

"Je 43 pozitívnych, čo naozaj z hľadiska aj toho celkového počtu, a toho počtu ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní, je to skutočne asi najväčší odchyt," hovorí rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská.

Na internáte zostávajú všetci pozitívne testovaní. Žiaden z nich nemá ťažký priebeh ochorenia. Väčšina z nich nemá ani žiadne príznaky.

Žiadna teplota, žiaden kašeľ

"Na internáte zostávajú všetci pozitívne testovaní tak, že ten jeden pozitívny musí byť sám na bunke. Bunka pozostáva z 2 izieb. Všetci, ktorí boli s ním, musia tiež ostať u nás. Napriek tomu, že sú negatívni a boli negatívne testovaní, musia ostávať, pretože boli na jednej bunke s tým, ktorý bol pozitívne testovaný," dodáva Kurilovská.

Jednou z pozitívne testovaných je aj Michaela. "Cítim sa úplne v poriadku, žiadna teplota, žiadna slabosť, žiadna bolesť svalov alebo kĺbov nič také, kašeľ nič. Je to všetko tak, ako má byť. My sme radi, že sme tu, sme radi, že sme nikoho neohrozili. Naozaj som to nečakala. Ešte kolegyňa z vedľajšej izby, s ktorou som bola 18 dní v Tirolsku v karanténe, tak tá mala strašný strach, že bude pozitívna a vravím jej, neboj sa, všetko bude v poriadku, veď nikomu nič nebolo," opisuje Michaela.

"To znamená, že týmto sme dokázali správnosť postupu a, že budeme zachytávať ľudí aj ktorí sa vracajú individuálne na Slovensko, a chcem ich vyzvať, aby naozaj akceptovali tieto opatrenia a aby sa podrobili 14-dňovej karanténe," dodal Mikas.

Zhruba 300 Slovákov, ktorí pracovali v Tirolsku ubytovali 1.apríla na internáte policajnej akadémie v Bratislave:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy