Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štátne hmotné rezervy sú na druhú vlnu pripravené, úlohu zásobovačov ale plniť nemôžu
Zdielať na

Štátne hmotné rezervy sú na druhú vlnu pripravené, úlohu zásobovačov ale plniť nemôžu

BRATISLAVA / Správa štátnych hmotných rezerv je na druhú vlnu pandémie pripravená. Vyhlásil to predseda Ján Rudolf. Upozornil však, že SŠHR sú strategické rezervy štátu a nemôžu plniť úlohy zásobovačov.

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík sa na tlačovej besede vyjadril, že vo "veľmi hektickej dobe sa ochranné pomôcky kupovali ad hoc a ceny boli veľmi vysoké." Teraz však očakáva pokles cien o možno 80 % v priemere oproti najvyšším cenám, za aké sa predtým nakupovalo. Ako sa vyjadril predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf, aktuálne nemá požiadavku od Ministerstva zdravotníctva SR, aby nakupovali a mali v zásobách vakcíny proti koronavírusu. "Tendrom na dodanie ochranných pomôcok pre predchádzanie pandémie COVID-19 prostredníctvom dynamického nákupného systému v hodnote viac ako 38 mil. eur sa ešte doplnia stavy, ktoré chýbajú na skladoch." 

Štátne hmotné rezervy ale nemôžu plniť úlohu zásobovačov ani národných distribútorov, ktorí by zásobovali všetky slovenské inštitúcie. Tie sa podľa Rudolfa musia pripraviť samostatne. Ak však nebude ani jedného dostupného rúška, zakročia.  "Nemôžeme plniť úlohy zásobovačov alebo národných distribútorov, nie je našou úlohou zásobovať všetky inštitúcie. Naše brány sa majú otvoriť vtedy, keď na Slovensku nebude jedného rúška v obchodoch a nebude možné ich dodať pre ústredné orgány krízového riadenia," vysvetlil s tým, že ak je niekde nedostatok, najmä v inštitúciách ako sú domovy sociálnych služieb, sú ochotní im pomôcť a pripravení vyskladňovať aj v súčasnosti, ale hlavne v budúcnosti.

Dostatok testov 

Hygienici majú dostatok testovacích setov na minimálne 30 až 40 dní. Hlavný hygienik SR Ján Mika o tom ubezpečil šéfa rezerv Rudolfa. Ten zároveň ozrejmil, že aj v zásobách SŠHR je ich niekoľko tisíc a zároveň sa priebežne nakupujú.

Ján Rudolf nahradil Kajetána Kičuru, ktorý niekoľko rokov šéfoval štátnym hmotným rezervám. Teraz ale sedí vo väzbe pre obvinenie z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy