Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Akcia Rezerva 2: Po Kičurovi putuje do väzby ďalšia osoba
Zdielať na

Akcia Rezerva 2: Po Kičurovi putuje do väzby ďalšia osoba

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v piatok rozhodoval o väzbe pre dvoch mužov, zadržaných počas akcie NAKA s názvom "Rezerva 2". Na verdikt čakal bývalý generálny riaditeľ sekcie štátnych hmotných rezerv a zástupca súkromnej spoločnosti. Tretím obvineným v tomto prípade je Kajetán Kičura. Ten je vo väzbe od apríla.

Na špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici bolo aj v piatok popoludní mimoriadne rušno. Po akcii Dobytkár, či kauze Tipos, kde figurovalo viacero mediálne známych mien, tentokrát prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry opäť žiadal väzbu pre ďalších vplyvných funkcionárov.

Ide o bývalého generálneho riaditeľa Sekcie štátnych hmotných rezerv Jozefa Jantoša. Druhým mužom, pre ktorého žiada prokurátor väzbu, je šéf súkromnej firmy, ktorá mala získať niekoľko miliónové zákazky práve v súvislosti so štátnymi hmotnými rezervami. Konkrétnejšie to ale prokurátor komentovať nechcel.

"Je to verejné obstarávanie, budú sa vypočúvať svedkovia a zaisťovať listinné dôkazy," uviedol prokurátor ÚŠP Aurel Pardubský. Prokurátor pre oboch obvinených mužov žiada väzbu - a to pre možné marenie vyšetrovania a ovplyvňovania svedkov.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS dnes rozhoduje o návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie do väzby dvoch osôb,ktoré sú obvinené z pokračovacieho zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, z pokračovacieho zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní, z prečinu podplácania a iné," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Do väzby putuje riaditeľ Sekcie štátnych hmotných rezerv Jozef Jantoš

NAKA počas policajnej akcie Rezerva 2 obvinila 4 fyzické a 1 právnickú osobu. Medzi nimi je aj bývalý šéf správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ten je už ale vo väzbe od apríla 2020.

Špecializovaného trestného súdu trvalo približne 6 hodín. Teraz je už jasné, že jeden obvinený ide do väzby a druhý domov. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z časti vyhovel návrhu prokuratúry na vzatie do väzby, konkrétne u Jozefa J. Pokiaľ sa jedná o osobu Mariána G. s týmto sa nestotožnil s návrhom a v tejto časti sme podali sťažnosť a rozhodovať bude Najvyšší súd," uviedol Pardubský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy