Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Analýza koronavírusu: Za júl bolo najviac potvrdených prípadov bez príznakov, až 61 %
Zdielať na

Analýza koronavírusu: Za júl bolo najviac potvrdených prípadov bez príznakov, až 61 %

BRATISLAVA / Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali analýzu prípadov ochorení COVID-19 na základe epidemiologického vyšetrovania za obdobie od 1.7.2020 do 31.7.2020. Za dané obdobie bolo vykonaných 52 784 testov, z ktorých bolo prvýkrát pozitívnych 650 testovaných, t.j. 1,24 %. V priemere každý deň bolo zistených 21 nových pozitívnych prípadov.

Do analýzy bolo zahrnutých 650 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické vyšetrovanie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. V analyzovanom období bolo 395 prípadov bez klinických príznakov (61 %), pod obrazom respiračnej formy prebehlo 198 prípadov (30 %), 42 prípadov malo febrilnú formu ochorenia, 6x sa zaznamenala pľúcna forma, ojedinele senzorická a črevná forma.

​V priebehu mesiaca júl sa zaznamenalo 250 prípadov importovaných nákaz z 32 krajín sveta (38,5 % všetkých nákaz). Najvyšší počet importovaných nákaz sme zaznamenali z Ukrajiny – 81 prípadov, zo Srbska 65 prípadov a z Česka 48 prípadov, čo súviselo s návratom slovenských občanov z moravskosliezskeho kraja.

K 31.7.2020 bolo v SR evidovaných v epidemiologickom informačnom systéme 2317 prípadov ochorení, z toho 1752 vyliečených, 29 úmrtí a 532 osôb je na liečbe. V priebehu mesiaca júl bolo v SR evidovaných 12 epidémií, z toho 8 lokálnych, dve regionálne a dve nadregionálne. V júli sa denne novým koronavírusom nakazilo priemerne 21 ľudí. Vírus sa šíril najmä medzi mladými vo veku 24 až 34 rokov. Naopak, najmenej pozitívne testovaných bolo medzi deťmi do 10 rokov.

"Mladí ľudia, lebo chodia na dovolenky a na oslavy, toto je také letné doznievanie tej jarnej vlny," hovorí Mária Avdičová z RÚVZ Banská Bystrica.

Výskyt ochorení v SR má charakter lokálne zvýšenej incidencie spôsobenej príchodom osôb zo zahraničia, s nimi súvisiacich prípadov zväčša spojených so zavlečením do niektorých firiem alebo rodín. Epidemiológovia regionálnych úradov verejného zdravotníctva spracovávajú jednotlivé pozitívne prípady priebežne v čo najkratšom časovom odstupe po nahlásení nového pozitívneho výsledku.

Vyhľadávajú v ohniskách nákaz všetky kontakty, teda podozrivých z nákazy aj podozrivých z ochorenia. V rámci popísaného výskytu ide o stovky osôb, ktoré sú evidované, dané do izolácie, pozývané na vyšetrenie v predpísanom intervale a minimálne 14 dní sledované, niekedy aj dlhšie, teda až do doby vyliečenia pacienta alebo dosiahnutia neinfekčného stavu.

V mesiaci júl bolo týmto spôsobom podchytených celkom 4956 osôb – tzv. kontaktov. Okrem toho v rámci preventívnych opatrení sú sledované osoby vracajúce sa zo zahraničia, z tzv. červených alebo rizikových krajín, ktorým sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí, a sú pozývané najskôr na 5. deň na testovanie na ochorenie COVID-19. Naďalej platia prijaté odporúčania a teda rúška, dodržiavanie odstupu a dezinfekcia, čo je podľa odborníčky priam strategické v boji s koronavírusom.

Odborníčka z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici komentuje výsledky analýzy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy