Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo spravodlivosti prvýkrát odmenilo nahlasovateľa korupcie. Mnohí ho za tento čin odsudzujú
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti prvýkrát odmenilo nahlasovateľa korupcie. Mnohí ho za tento čin odsudzujú

POPRAD / Rastislav Šaling z Popradu sa stal prvým na Slovensku, ktorého ministerstvo spravodlivosti odmenilo a poďakovalo sa mu za to, že nahlásil korupciu svojho kolegu. K oznámeniu nekalých praktík došlo už pred pár rokmi a hygienik hovorí o tomto období, ako o ťažkom boji.

"Považujem to za taký medzník. Nielen pre seba ale možno pre spoločnosť aj pre ľudí, ktorí majú podobné zmýšlanie a princípy," povedal oznamovateľ Rastislav Šaling. V rozhodnutí ministerstva spravodlivosti mu priznáva odmenu za to, že upozornil na nekalé praktiky svojho kolegu. Toho súd právoplatne odsúdil za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činitela a dostal podmienku, no a tento odvážny hygienik sa  stal prvým odmeneným v našej krajine. "V uvedenej veci išlo o prvú a zatiaľ o poslednú priznanú odmenu a ocenenie v zmysle zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"Sumu by som nekomentoval, tá naozaj asi nestojí za nejaké vyjadrenie. Naozaj tá veta, to poďakovanie je asi prvé čo som si zažil, no a toto poďakovanie má asi väčšiu hodnotu," dodáva hygienik. Ako dodáva, bol to ťažký boj, ktorý zasiahol do jeho súkromného i pracovného života. 

Od momentu, keď pred 5 rokmi upozornil na nekalé praktiky kolegu, má pocit, že hlavným vinníkom je on. Mnohí ho za tento čin odsudzujú. "Ten systém je nastavený žiaľ tak, že tomu zamestnancovi v takomto postavení nepomáha," konštatuje oznamovateľ. Odsúdenie okolia nezmenil ani štatút chráneného zamestnanca. Zákon o ochrane oznamovateľov síce priniesol pozitíva. Napríklad Rastislav mohol nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a na základe toho podávať ďalšie návrhy. Spoločnosť podľa neho vníma skôr v zlom svetle.

Pravdou je, že vyše 60% Slovákov ani nevie, že oznamovateľov chráni zákon a ich postavenie by mal posilniť aj samostatný Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Je zahrnutý aj v programovom vyhlásení vlády, no kvôli koronakríze zatiaľ funkčný nie je. "Považujem akúkoľvek inštitucionálny spôsob ochrany za potrebný. Akou formou sa k tomu pristúpi je druhá vec. Podstatné je to, kto bude viesť takýto úrad a akým spôsobom nastaviť tú latku," myslí si Šaling.

Napriek nepríjemnostiam a odsúdeniu by Rastislav šiel opäť do tohto boja lebo je presvedčený o tom, že len takto sa Slovensko môže zmeniť od korupčných káuz. "Nič z toho, čo som urobil a ako som to urobil by som nemenil. Verím, že ten proces sa nejakým spôsobom naštartuje. Zapáliť pre takúto vec ďalších je potrebné," uzavrel hygienik Šaling.

Tisícky Bulharov sa stretli v uliciach. Dôvodom boli protikorupčné protesty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy