Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Monika Jankovská ostáva vo väzbe. Sudkyňu Cvikovú Špecializovaný trestný súd prepustil
Zdielať na

Monika Jankovská ostáva vo väzbe. Sudkyňu Cvikovú Špecializovaný trestný súd prepustil

BANSKÁ BYSTRICA / Monika Jankovská ostáva vo väzbe a sudkyňa Denisa Cviková ide na slobodu. Tak znel rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhodol dnes v poobedňajších hodinách. Prokurátor ale podal námietku. Jankovská žiadala o zrušenie väzby, v ktorej je od 9. marca 2020 po zatknutí počas akcie Búrka.

Vo väzbe je od marca, ani po piatich mesiacoch sa ale zatiaľ na tom nič nemení. Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská skončila vo väzbe po policajnej akcii Búrka kedy zadržali viacerých sudcov, ktorí mali ovplyvňovať súdne rozhodnutia. Na špecializovaný trestný súd ju dnes eskortovali pred desiatou ráno.

Advokát Moniky Jankovskej, Peter Erdős vymenoval 5 dôvodov prečo Jankovská trvá na svojom prepustení z väzby. Povedal, že neexistuje možnosť, že by Jankovská mohla mariť vyšetrovanie.  Ako dôvody uvádza, že boli vypočutí všetci svedkovia. "Nepreukázalo sa, že by moja klientka akokoľvek ovplyvňovala alebo marila vyšetrovanie," Ako ďalší dôvod uvádza, že jeho klientka nemôže pokračovať v trestnej činnosti. "Všetky obvinenia z trestnej činnosti, týkajúce sa mojej klientky sa vzťahujú na výkon jej funkcie v minulosti." Advokát ubezpečil Jankovskej prítomnosť na pojednávaniach. Bývalá štátna tajomníčka by po prepustení bola naďalej obžalovaná, to považuje Erdős za ďalší dôvod. "Ak máme prinavrátiť dôveru v právny štát, tak musíme odolať tlakom aj spoločenskej objednávke na prísnejšie posudzovanie mojej klientky," dodal advokát. Priznanie ani spolupráca nie sú podľa právnika dôvodom žiadosti o prepustenie.

Erdős po vynesení rozsudku povedal, že sa musí podrobne oboznámiť so spisom a bližšie sa nevie vyjadriť a plánuje podať sťažnosť. Advokát nevidí rozdiel medzi oboma prípadmi. "Myslím si, že situácia, ani dôkazná, ani  iným spôsobom nie je od toho ako by mala byť posudzovaná v prípade dôvodov väzby aj mojej klientky," podotkol. Taktiež plánuje na túto skutočnosť poukazovať v odvolaním na Najvyšší súd.

Jankovská aj naďalej nechce vypovedať k svojmu obvineniu. Naposledy tak spravila 11. marca. "Odvtedy sa k tomu stanovisku, ktoré zaujala v rámci výsluchu obvinenej nič iné nezmenilo," dodal.Miesto väzby navrhli peňažnú kauciu alebo monitorovací náramok. Sudca ale Janskovskej žiadosti nevyhovel, podľa obhajcu to prijala pokojne.

Cviková môže ísť na slobodu. Kým ju nezastaví Najvyšší súd

Hodinu po príchode Jankovskej predviedli pred sudcu aj bývalú sudkyňu Denisu Cvikovú. "Podľa sudcu zanikli formálne dôvody väzby, pretože tak ako boli ustálené pri jej vzatí do väzby sa počas vyšetrovania neposilnili a najmä boli vykonané všetky úkony vo vzťahu k podozreniu k trest činnosti, neboli zistené ani žiadne nové skutočnosti ani výpoveďou svedka," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Cvikovej obhájca, ktorý sa zúčastňuje všetkých výsluchov pred vyšetrovateľom prípadu obvinených sudcov nechce komentovať dôkaznú situáciu proti svojej klientke. "Necháme orgány činné v trestnom konaní, nech si robí svoju prácu, samozrejme budeme sa naďalej zúčastňovať všetkých úkonov," uviedol.

Po rozsiahlych výsluchoch, ktoré NAKA vykonala s korunným svedkom a bývalým sudcom Vladimírom Sklenkom je presvedčený o tom, že polícia zatiaľ nepreukázala Cvikovej, že za údajnú pomoc Kočnerovi dostala sprostredkovane cez Jankovskú úplatok. Malo ísť údajne za pomoc pri vyhotovaní rozsudku, ktorý Kočnerovi sudkyňa Maruniaková odklepla nárok na preplatenie 8 miliónovej takzvanej televíznej zmenky. 


Cvikovú medzi sudcami považovali údajne viacerí kolegovia za profesionálku, ku ktorej mali bežne chodiť po radu, keď potrebovali pomôcť s prípadmi.Sklenku ako svedka spochybňujú všetci obhájcovia trestne stíhaných sudcov. Aj preto, že sa sám priznal, že ho Kočner korumpoval celé roky. "My sa k týmto výpovediam nebudeme vyjadrovať. Myslím si, že ich dôveryhodnosť musí byť dostatočne preukázaná," dodal obhájca Cvikovej Martin Berec.

Či sa proti zrušeniu väzobného stíhania pre Cvikovú dozorujúca prokurátorka odvolá, sa dozvieme až v piatok. 

Pozrite si zábery príchodu Denisy Cvikovej na Špecializovaný trestný súd.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, pričom jej pre obvinenia z korupcie hrozilo päť až dvanásť rokov odňatia slobody. Monika Jankovská ešte minulý rok rezignovala z postu štátnej tajomníčky. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne. Monika Jankovská čelí obvineniam z korupcie, jej komunikácia s viacnásobne stíhaným Marianom K. naznačuje, že mohla napríklad ovplyvňovať konanie súdov kauze miliónových televíznych zmeniek.

Monika Jankovská sa rozhodla odísť z postu štátnej tajomníčky z dôvodu neprimeraného tlaku na jej osobu a rodinu. Pozrite si ako obhajovala svoj odchod v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy