Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Desivý výbuch v Bejrúte: Na pomoc vyšleme aj slovenských hasičov
Zdielať na

VIDEO: Desivý výbuch v Bejrúte: Na pomoc vyšleme aj slovenských hasičov

BEJRÚT / Už cez 100 mŕtvych a viac než 4 000 zranených si vyžiadala utorňajšia explózia, ktorá otriasla prístavom v libanonskej metropole Bejrút. Príčiny katastrofy sú zatiaľ nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uviedol, že pravdepodobne explodovali tony dusičnanu amónneho, ktoré boli v prístave uskladnené.

Nemecké Geologické výskumné centrum oznámilo, že explózia vyvolala otrasy o sile 3,5 stupňa a bolo ju počuť až na Cypre, vzdialenom od Libanonu viac ako 200 kilometrov. Väčšina bejrútskeho prístavu bola zrovnaná so zemou a poškodených bolo aj mnoho ďalších budov v meste, napísala agentúra AP.

Tlaková vlna vyrazila okná aj na bejrútskom medzinárodnom letisku. Ešte niekoľko hodín po explózii bolo počuť sanitky, ktoré prichádzali na miesto tragédie zo všetkých kútov krajiny a odvážali zranených.

"Zatiaľ je na mieste cez 4000 zranených a 100 mŕtvych. Naše tímy pokračujú v pátracích a záchranných operáciách v priľahlých oblastiach," uviedol v stredu podľa AFP libanonský Červený kríž."Mnoho ľudí je naďalej nezvestných. Ľudia sa pýtajú na svojich blízkych, v noci je však pátranie zložité, pretože nefunguje elektrina," vyjadril sa libanonský minister zdravotníctva Hamad Hasan. "Čelíme skutočnej katastrofe a potrebujeme čas, aby sme zhodnotili rozsah škôd," vyhlásil Hasan.

Stále zostáva nejasné, čo spôsobilo explóziu. Libanonský premiér Hasan Dijáb uviedol, že v prístave v Bejrúte explodoval sklad, kde bolo 2 750 ton liadku. "Je neprijateľné, že v tomto sklade bolo bez preventívnych opatrení po dobu šiestich rokov uchovávaných odhadom 2 750 ton dusičnanu amónneho," povedal premiér na utorkovej večernej mimoriadnej schôdzi libanonskej bezpečnostnej rady. Minister vnútra Muhammad Fahmi doplnil, že pravdepodobne išlo o dusičnan, ktorý bol skonfiškovaný na istej obchodnej lodi v roku 2014.

Z prístavu, kde v utorok explodoval sklad s dusičnanom amónnym, stále stúpa dym. Hlavná ulica v centre je zasypaná sutinami. Podľa agentúry AP ide o najsilnejší výbuch, ktorý kedy Bejrútom otriasol. Mesto bolo pritom v rokoch 1975-1990 dejiskom občianskej vojny, čelilo konfliktom so susedným Izraelom a tiež niekoľkými teroristickým útokom.

Pripravení pomôcť Bejrútu sú aj slovenskí hasiči

Po utorkovom silnom výbuchu požiadala libanonská vláda o pátracie a záchranárske tímy a humanitárny materiál. V súčasnosti bolo Bejrútu ponúknutých sedem vyhľadávacích tímov – z Holandska, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Grécka, Poľska, Veľkej Británie a protichemický tím z Talianska. Ako informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru, na Ministerstve vnútra SR sa konala koordinačná porada v súvislosti s prípadným poskytnutím pomoci.


"MV SR dokáže vyslať 18-členný záchranný tím tvorený dvanástimi príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru, ktorí sú členmi pripravovaného modulu MUSAR (stredné pátracie a záchranné tímy v mestskom prostredí), troch psovodov so psami z Horskej záchrannej služby a jedného technika na vyhľadávacie systémy taktiež z HZS. Dvoch styčných dôstojníkov zabezpečí Sekcia krízového riadenia MV SR," uviedli hasiči na Facebooku.

Slováci medzi zranenými a obeťami nie sú

Občania Slovenska nie sú medzi obeťami či zranenými po mohutných výbuchov v Bejrúte. "Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii nevyplýva, že by medzi obeťami, alebo zranenými mali byť nejakí občania Slovenska. Sme však v stálom kontakte s miestnymi úradmi," uviedol v stredu pre TV JOJ riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Tlaková vlna explózie poškodila aj budovu Zastupiteľského úradu SR. Došlo aj k materiálnym škodám, ich rozsah však zatiaľ nie je možné vyhodnotiť, nakoľko budova je z bezpečnostných dôvodov a kvôli prípadnému narušeniu statiky neprístupná.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok zaslal svojmu libanonskému rezortnému partnerovi Charbelovi Wahbemu sústrastný telegram, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým. Libanonské úrady zároveň informoval, že Slovensko je pripravené poskytnúť nevyhnutnú pomoc. V stredu o 13-tej hodine sa uskutoční koordinačná porada s rezortom vnútra k možnostiam, ktoré má Slovensko v prípade možného vyslania akútnej humanitárnej pomoci, o ktorú požiadal Libanon svojim listom cez európsky krízový systém CECIS.

Po výbuchu skončilo bez domova viac ako 200-tisíc ľudí

V Bejrúte v dôsledku utorkového masívneho výbuchu prišlo o domov 200- až 250-tisíc ľudí. Uviedol to guvernér mesta Marwan Abbúd s tým, že úrady pracujú na tom, aby im poskytli jedlo, vodu aj prístrešie. Ako tiež uviedol v rozhovore pre televíziu MTV, vzniknuté škody sa pohybujú okolo "troch až päť miliárd dolárov (v prepočte zhruba 2,5 až 4,2 miliardy eur) ".

Podľa Trumpa išlo o hrozivý útok

Šéf Bieleho domu Donald Trump na tlačovej konferencii v utorok v noci vyjadril sústrasť libanonskému ľudu a uviedol, že Spojené štáty sú pripravené Libanonu pomôcť. "Vyzerá to ako strašný útok," vyhlásil. Na otázku novinárov, ktorá sa týkala zdôvodnenia explózie, sa Trump odvolal na predstaviteľov americkej armády."Stretol som sa s niektorými našimi generálmi a oni sa domnievajú, že nešlo o priemyselnú nehodu. Podľa nich sa zdá, že to bol atentát, že to bola nejaká bomba," povedal Trump.

Libanonské médiá naopak informovali, že na mieste vypukol požiar, ktorý zavinil explóziu. Jedna z verzií hovorí o tom, že na vine boli zváračské práce, ktoré v sklade prebiehali. Podľa inej verzie sa plamene rozšírili z priľahlej budovy, kde explodovala zábavná pyrotechnika. Libanonský premiér vyhlásil v stredu štátny smútok a prezident Michel Aung zvolal mimoriadne zasadnutie vlády.

Libanonskej metropole pomôžu viaceré štáty

Po výbuchu ponúklo Libanonu pomoc viacero členov medzinárodnej komunity vrátane Turecka či Austrálie. Európska únia napríklad aktivovala svoj systém civilnej ochrany, aby zhromaždila pohotovostných pracovníkov a vybavenie z celej európskej dvadsaťsedmičky. Európska komisia uviedla, že plánuje urgentne vyslať viac ako 100 hasičov s vozidlami, cvičené psy a zariadenie určené na hľadanie ľudí v mestských oblastiach. Na iniciatíve sa zúčastňujú Česká republika, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Poľsko a Holandsko, pričom sa očakáva aj účasť ďalších krajín. Európsky satelitný systém tiež pomôže libanonským úradom určiť rozsah škôd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy