Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máme dostatok testov na prípadnú druhú vlnu koronavírusu? Takto to vidia odborníci
Zdielať na

Máme dostatok testov na prípadnú druhú vlnu koronavírusu? Takto to vidia odborníci

BRATISLAVA / Každý pacient, ktorý prichádza na hospitalizáciu do Prešovskej nemocnice, je testovaný rýchlotestom. Aj preto sa mnohí pýtajú, ako sa mohlo stať, že sa tam pán Andrej s ťažkou formou rakoviny pľúc nakazil koronavírusom od iného pacienta. Toho k nemu umiestnili na klasickú izbu práve preto, lebo nemal žiadne prejavy respiračného ochorenia, no následný PCR test ukázal pozitivitu. Dnes sme zisťovali aj to, či má Slovensko dostatok testov na prípadnú druhú vlnu.

O prípad pána Andreja, ktorý je v prešovskej nemocnici hospitalizovaný s ťažkou formou rakoviny a ktorý sa koronavírusom nakazil na izbe od iného pacienta, sme sa zaujímali aj dnes.

87-ročný muž prišiel do nemocnice a bol hospitalizovaný s problémami srdca. Po negatívnom rýchloteste ho dali ležať na klasickú izbu s ďalšími dvoma pacientmi. "Nemal prejavy respiračného ochorenia a jeho cestovateľská anamnéza bola rovnako negatívna. Vzhľadom na vysoký vek pacienta mu však lekár nariadil aj PCR test," uviedla hovorkyňa FNsP Prešov Renáta Cenková. Ten bol, žiaľ, pozitívny a rovnako pozitívny výsledok mal aj jeho spolupacient, pán Andrej, pacient s rakovinou vo vysokom štádiu. "Bol to pre nás šok, ja nechápem, ako sa môžu používať také nespoľahlivé testy," vyjadrila sa Lucia, dcéra nakazeného muža.

Podmienky, či je potrebný test a aký, si určuje každé zdravotnícke zariadenie samé. "Či už pred hospitalizáciou alebo pred plánovaným operačným zákrokom je momentálne na dobrovoľnom rozhodnutí danej nemocnice, či predstúpi k predošlému testovaniu alebo nie. Vždy je to na rozhodnutí buď lekára, ktorý robí zákroky alebo lekára príslušného zdravotníckeho zariadenia," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Aj rýchlotesty majú podľa odborníkov svoje opodstatnenie, rozdiel oproti PCR testom je tento. Vysvetľuje sa tým, prečo bol rýchlotest negatívny a PCR test pozotívny. "PCR test ukáže v tých ranných fázach, keď je človek infikovaný, rýchlotest reaguje na protilátky, ktoré sa tvoria v tele oveľa neskôr. Vždy musí byť použitý aj PCR test," vysvetlil vedec Robert Mistrík.

Pred pár dňami sa objavila kritika známeho biochemika, ktorý s tímom vedcov vyvíjal slovenský test na koronavírus, či budeme mať dosť takýchto PCR testov. Upozornil tiež, že v Česku sa už pripravujú aj na novú diagnostiku, ktorá odlíši chrípku od Covid-19 v čase chrípkovej epidémie. "Aktuálne máme dostatok testov a pripravuje sa aj ďalšia príprava na možnú ďalšiu vlnu," vyjadrila sa Eliášová.

"Členovia Asociácie laboratórií si naďalej udržiavajú pripravenosť na testovania pre prípad prípadného nástupu druhej vlny pandémie COVID-19 a s tým súvisiacim zvyšovaním počtu odberov. To zahŕňa dostatok testovacích a odberových kapacít, personálne zabezpečenie, ako aj zabezpečenie kontinuálnej dodávky testovacieho materiálu v dostatočných množstvách. Tak ako sme deklarovali na začiatku, naše kapacity sme v prípade potreby schopní aj priebežne navyšovať podľa aktuálnej situácie a potreby štátu," uvádza sa v stanovisku Asociácie laboratórií.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy