Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v stredu nepadne
Zdielať na

Rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v stredu nepadne

BRATISLAVA / Rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára v stredu 5. augusta nepadne. Termín nového pojednávania je určený na 3. septembra 2020.

"Predsedníčka senátu Ružena Sabová zrušila termín stredajšieho hlavného pojednávania z dôvodu nutnosti pokračovania v porade senátu o pripravovanom rozsudku.Termín nového hlavného pojednávania je určený na deň 03. septembra 2020," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

"Ťažko sa k tomu vyjadriť, sama neviem, čo sa deje. Ani právnici to nevedia. Akceptujem ich rozhodnutie, ale je také o päť minút dvanásť... Neviem, čo sa deje. Akceptujeme to, neostáva nám nič iné, iba čakať do 3. septembra," uviedla mama zavraždenej Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová. "Boli sme už tak nastavení, že sa dožijeme toho verdiktu. Neviem, aký rozsudok by padol, ako by sa súd rozhodol. Teraz musíme čakať a znova to prežívať, ale bohužiaľ," dodala Zlatica Kušnírová. 

"Neočakával som nič takéto, ale v zásade je to v poriadku. Lehota, ktorá je určená v trestnom poriadku na poradu senátu a senát si ju môže ľubovolne predĺžiť podľa obtiažnosti veci. Je to legitímny dôvod a môže k tomu prísť a prichádza k tomu," uviedol pre televíziu JOJ právny zástupca Mariana Kočnera, Marek Para. 

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic sa s podobným postupom už stretol a nepovažuje ho za nič výnimočné. "Očakávali sme, že bude vyhlásený rozsudok, ale nie je to nič absolútne nepredstaviteľné. Ide o mimoriadne závažnú kauzu a je úplne legitímne, že senát si chce byť istý svojim rozhodnutím. Pokiaľ potrebujú sudcovia dlhší čas na diskusiu a rozhodnutie vnímam to ako niečo, čo je úplne legitímne... Nevidím v tom nič zlé, sudcovia v  tejto mimoriadne závažnej veci rozhodujú o možných doživotných trestoch pre troch obžalovaných a na nich je najväčšia zodpovednosť pri rozhodovaní," uviedol Lipšic.

Prokurátor Vladimír Turan v rámci svojej záverečnej reči navrhol obžalovaným Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóovi tresty zhodne po 25 rokov väzenia. Zároveň pripomenul, že zavraždený Ján Kuciak sa začal začiatkom roka 2017 dôslednejšie venovať aktivitám Mariana Kočnera. "Neboli to len články v zmysle ‚jedna pani povedala'. Išlo o seriózne analýzy,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že Ján Kuciak bol pred zavraždením na popud Mariana Kočnera lustrovaný a sledovaný. Právni zástupcovia poškodených, Daniel Lipšic a Roman Kvasnica, vo svojich prejavoch skonštatovali, že vykonané dokazovanie preukázalo vinu obžalovaných.

V piatok pred súdom predniesli svoje záverečné reči Szabó, Zsuzsová aj Kočner. 

Kočner: Ján Kuciak mi žiadnym spôsobom nevadil

Ján Kuciak mi žiadnym spôsobom nevadil, uviedol v piatok obžalovaný Marian Kočner. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že Ján Kuciak bol bol len jedným z mnohých novinárov, ktorí o ňom v priebehu 25 rokov písali. Zavraždený novinár mu venoval spolu deväť článkov na štyri rôzne témy, o nich však písali aj iné médiá. "Nie som svätec, ale nie som ani vrah,” povedal na margo obžaloby.

Kočner tiež zopakoval svoje tvrdenie z priebehu súdneho procesu, že komunikácia z aplikácie Threema, ktorá bola použitá ako dôkaz v trestnom konaní, nie je autentická. „Je dopĺňaná a časť z nej chýba,” povedal Kočner. Poprel napríklad, že by Petrovi Tóthovi niekdy zaslal správu „Ján Kuciak 558 Veľká Mača Galanta”. V prípade Tótha Kočner tiež spochybnil viaceré tvrdenia z jeho výpovedí. Takisto spochybnil viaceré tvrdenia Zoltána Andruskóa. Jeho výpoveď, že Kočner zháňal za milión eur bieleho koňa, ktorý by na seba zobral vraždu Kuciaka, označil obžalovaný za nonsens. Navyše obžalovaný Kočner tvrdí, že Andruskó sám rozhodol o zavraždení Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej, keď mu 19. februára vykonávatelia povedali, že Kuciaka nezabili, lebo v jeho dome sa nachádzala ďalšia osoba. „Obžaloba postavená na svedkovi Andruskóvi sa rozpadla na jeho nedôveryhodnosti,” povedal.

​Zsuzsová: Vraždu si objednal Andruskó

Vraždu novinára Jána Kuciaka si objednal, podieľal sa na nej a aj na nej zarobil peniaze odsúdený Zoltán Andruskó. Uviedla to v piatok vo svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovaná Alena Zsuzsová. Andruskó, ktorý v tejto kauze vystupoval ako svedok, sa podľa Aleny Zsuzsovej v minulosti dopúšťal podvodov, krátenia daní, falšovania dokladov a ďalšej trestnej činnosti. Takisto sa podľa nej stýkal s príslušníkmi podsvetia zo Slovenska, ako aj z Maďarska, Ruska alebo Srbska.

Andruskó si podľa Zsuzsovej vraždu objednal buď sám, keďže práca Kuciaka ohrozovala jeho aktivity, prípadne mu objednávku zadal niekto ďalší. Po svojom zadržaní podľa nej následne uzavrel dohodu s orgánmi činnými v trestnom konaní s cieľom zničiť Mariana Kočnera. Ona sama podľa vlastných slov zažila po svojom zadržaní nátlak zo strany polície, aby svedčila proti Kočnerovi. a vyhla sa tak doživotnému trestu. Celý proces Alena Zsuzsová označila ako "akt pomsty voči pánovi Kočnerovi."Skutočný objednávateľ je vonku, celý proces sleduje a náramne sa baví," povedala.

Zsuzosvá poprepla, že by komunikovala o vražde v šifrách v podobe diskusií o snehu alebo vypadávaní zubov. Objednávku vraždy by jej navyše neumožňovala jej panická porucha, ktorá je podľa jej slov charakterizovaná strachom zo smrti. "Je vylúčené, aby človek trpiaci panickou poruchou si objednal akúkoľvek vraždu," vyhlásila obžalovaná.

​Szabó účasť na vražde Jána Kuciaka poprel

Obžalovaný Tomáš Szabó poprel účasť na vražde Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Uviedol to v piatok vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku. Zároveň povedal, že ako policajt aj ochranka námorných lodí pracoval na tom, aby chránil ľudský život. "Nikdy som nikomu neublížil, neviem si predstaviť, že by som niekomu vzal život," povedal.

Účasť na vražde priznal komárňanský podnikateľ Zoltán Andruskó. Ten sa pôvodne s prokurátorom v rámci dohody o vine a treste dohodol na 10 ročnom pobyte vo väzení, po zásahu súdu dostal v decembri 2019 napokon 15 ročný trest. Andruskó s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracoval od svojho zadržania v septembri 2018. Na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy novinára vypovedal ako svedok. Vo svojej výpovedi okrem iného potvrdil, že od Aleny Zs. prevzal objednávku vraždy, ktorú posunul Tomášovi Sz. a tiež fotografie a informácie o neskôr zavraždenom novinárovi. Tiež uviedol, že mu Alena Zs. po skutku priniesla do Komárna dohodnuté peniaze.

Na prvom zo série pojednávaní v januári tohto roku svoju vinu priznal aj bývalý vojak Miroslav Marček. Ten pred súdom vypovedal, že vo februári 2018 zastrelil Jána Kuciaka aj Martinu Kušnírovú v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača pri Galante. Miroslav Marček tiež uviedol, že objednávka pôvodne znela tak, aby Jána Kuciaka najskôr uniesli, aby sa jeho telo nenašlo. Vykonávateľom sa však táto myšlienka nepáčila, a to vzhľadom na riziko možného odhalenia pri prevoze Jána Kuciaka. Miroslav Marček. sa tiež priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára, ktorá sa stala v decembri 2016 v Kolárove.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Zsuzsová Zoltánovi Andruskóovi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Ten priznal, že zastrelil Jána Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Ján Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy