Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jozefa Majského sa podarilo zadržať v pražskej nemocnici
Zdielať na

Jozefa Majského sa podarilo zadržať v pražskej nemocnici

PRAHA / Odsúdeného kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského zadržali v pražskej nemocnici. Informuje o tom polícia na svojom facebookovom profile. To čo bude nasledovať majú zatiaľ v rukách české orgány a na Slovensku je stále vedený ako hľadaná osoba.

Česká polícia zadržala Jozefa Majského na poludnie v jednej z pražských nemocníc. " Obmedzili sme osobnú slobodu pána Majského, došlo k tomu v Prahe a bolo to realizované na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý vydal Najvyšší súd v Bratislave," informoval  hovorca policajného prezídia v Česku Ondřej Moravčík.

Policajti pritom pôvodne uvádzali, že jeho zdravotný stav neumožňuje orgánnom činným v trestnom konaní ďalší postup. Bol totiž v starostlivosti pražských lekárov na psychiatrickom oddelení. "Momentálne prebiehajú procesné úkony a v obdobných prípadoch je zvykom, že prebieha extradičné konanie," dodal hovorca českej polície.

V najbližších hodinách bude Majský prevezený do estradičnej väzby odtiaľ poputuje na Slovensko. "Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe, respektíve jeho štátny zástupca, vykoná takzvané predbežné vyšetrovanie, ktorého účelom je posúdiť, či sú splnené zákonné podmienky pre rozhodnutie vydania. O samotnom vydaní bude rozhodovať na návrh štátneho zástupcu mestský súd v Prahe," povedal Aleš Cimbala, hovorca pražského štátneho zastupiteľstva.

"To, čo bude nasledovať, je v plnej kompetencii českých orgánov. Keďže stále platí, že nenastúpil do výkonu trestu na základe právoplatného rozsudku, je aj naďalej zo strany slovenskej polície vedený ako hľadaná osoba," informovala slovenská polícia na facebooku.

Senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na pojednávaní v stredu 29. júla zamietol odvolanie Jozefa Majského v kauze podvodu nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. NS SR tak potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý ho v roku 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Majský sa momentálne nachádza v Českej republike, podľa medializovaných informácií bol hospitalizovaný na psychiatrii.

Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Majského na deväť rokov väzenia v súvislosti s kauzou skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Brtvu podmienečne prepustili z výkonu trestu. Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy