Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Koronavírus a kuriózne zásahy policajtov: Pre ochranné rúško prižli muži o stovky eur
Zdielať na

Koronavírus a kuriózne zásahy policajtov: Pre ochranné rúško prižli muži o stovky eur

BRATISLAVA / Bratislavskí policajti informujú o prípade, ktorý sa stal pri bežnej dopravnej kontrole vo Vajnoroch. Skončil sa vysokou pokutou a všetko sa to začalo ochranným rúškom.

Pohotovostná motorizovaná hliadka zastavila v nočných hodinách auto. Jeho vodiča podrobila kontrole. Okrem neho sa vo vozidle nachádzal aj spolujazdec, ktorého policajt vyzval, aby si nasadil ochranné rúško. Muž sa ale k policajtovi správal arogantne a na výzvu nereagoval.

"Keďže si muž rúško odmietal nasadiť, dopustil sa týmto konaním priestupku na úseku o civilnej ochrany. Za toto konanie mu bola uložená bloková pokuta vo výške 1000 eur," informoval policajný hovorca Michal Szeiff. 

Vyhrážal sa lekárke bez rúška

Podobný prípad sa stal aj v Trenčíne. Muži zákona prednedávnom riešili muža, ktorý sa vyhrážal lekárke, lebo ho neošetrila, keďže nemal rúško. Dostal pokutu 200 eur.

"Do stredy 06. 05. 2020 len polícia riešila viac ako 2300 priestupkov v súvislosti s porušením povinnosti nosenia rúška, z ktorých bolo potvrdených 1225 prípadov," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Postup polície, ak niekto porušuje povinnosť

Ak policajt zistí, že niekto porušuje povinnosť nosiť rúško, najprv ho na to upozorní a poučí občana, že sa dopúšťa priestupku, za ktorý hrozí pokuta až 1.659,- eur. Táto záležitosť je síce v kompetencii okresného úradu, možnosť uložiť blokovú pokutu počas mimoriadnej situácie má ale už aj orgán Policajného zboru a obecnej polície, a to až do výšky 1000 €.

"Naše hliadky na území hlavného mesta od 7.4. tohto roku do 10.5. riešili v tomto smere celkom 212 porušeni. Najviac priestupkov v počte 63 bolo na území mestskej časti BA-Staré mesto," informoval hovorca mestskej polície Bratislava Peter Pleva.

Hoci priemerná výška pokuty sa pohybovala vo výške 20 €, mestskí policajti taktiež udelili 1000 € sankciu podobne ako ich štátni kolegovia. V tomto prípade si na ulici odmietala nasadiť rúško žena.
"Týmto konaním neohrozovala len seba, ale aj ostatných ľudí nachádzajúcich sa v tom čase v jej bezprostrednej blízkosti," dodal Pleva. 

Priestupku sa dopustí každý, kto neposlúchne varovné signály, pokyny a výzvy v súvislosti s touto povinnosťou. Pravidlo sa nevzťahuje na deti do dvoch rokov, osoby so závažnou poruchou autistického spektra či vodičov MHD v uzavretých kabínach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy