Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda sa dohodla s predstaviteľmi bánk. Pozrite si ako vyzerá druhý ekonomický balíček
Zdielať na

Vláda sa dohodla s predstaviteľmi bánk. Pozrite si ako vyzerá druhý ekonomický balíček

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič s ministrom financií Eduardom Hegerom a predstaviteľmi bánk dnes predstavili ďalšie opatrenia v ekonomickom šoku spôsobeným koronavírusom.

Celkové zadĺženie Slovákov predstavuje vyše 38,5 miliardy eur. Z toho najviac dlžíme na hypotékach a takzvaných spotrebákoch.

Úvery celkom
38 673 669 000 €
Hypotéky
22 699 924 000 €
Spotrebiteľské úvery
5 070 853 000 €


Aby sa v súčasnosti ekonomika slovenských domácností nezrútila ako domček z karát, banky sa s vládou dohodli, že na čas nechajú naše peňaženky na pokoji. "Príde k zásadnému posunu splátok úverov, pôžičiek a ľudia budú pritom veľmi veľmi slobodní sa budú môcť slobodne dohodnúť a rozhodnúť," povedal premiér 
Po sanovaní miezd ľudí, ktorí pre opatrenia ostali doma, vláda prichádza s dohodou, podľa ktorej banky na žiadosť klienta odložia splátky až na deväť mesiacov. Platí to pre zamestnaných, živnostníkov a malé podniky.
"Hovoríme napríklad o cestovnom ruchu o reštauráciach hovoríme o ľuďoch, ktorí pracovali v zahraničí a ktorí tam nemôžu teraz vycestovať. Hovoríme o drobných a stredných podnikateľoch." okomentoval ekonóm Miroslav Ovčarík. 

Žiadateľ však nesmie meškať so splácaním viac ako mesiac. Bonusom je, že nebude pre odklad splátok vedený na čiernej listine neplatičov a splátky bude možné doplatiť aj skôr. Odklad splátok má však slúžiť ľuďom, ktorí sa dostali do zložitej životnej situácie a aj keď je odklad bezodplatný, neznamená to, že to bude zadarmo.


- žiadateľ nesmie byť v omeškaní so splácaním viac ako 30 dní
- odklad sa nebude považovať za omeškanie, klient sa nedostane do úverového registra
- žiadosť sa nebude vťahovať na prečerpanie účtu a kreditné karty
- odklad bude bezodplatný
- odložené splátky bude možné zaplatiť predčasne
- banka musí klienta informovať o navýšení nákladov


"Jasné, že úroky nabiehať budú, a preto je aj v súlade s tým, čo hovoril pán minister financií je na mieste, aby ľudia boli zodpovední k svojim vlastným financiam," povedal Matovič.  Po dohode budeme tiež môcť bezdotykovo platiť do sumy 50 eur, momentálne sa rokuje aj o možnosti odkladu splátok lízingu. Aj keď vláda pôvodne zvažovala, že bankám na oplátku odpustí bankový odvod, ktorý má dosiahnuť stámilióny, napokon z toho vraj nič nebude.

Dnešnú dohodu musí ešte odobriť vláda na svojom rokovaní a následne aj parlament, čo by sa malo udiať budúci týždeň. Vtedy Igor Matovič plánuje aj stretnutie s veľkými podnikmi a zamestnávateľmi, aby rokoval aj o ich požiadavkách.

"V prvom rade sme chceli, aby boli rovnako nastavené podmienky pre malé a veľké podniky. Pán Matovič vie, či potrebuje komunikovať so zamestnávateľmi, ale ja som presvedčený, že dnes už vie." dodal predseda klubu 500.

Vláda schválila prvú pomoc zamestnancom, firmám a SZČO takto vyzerala:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy