Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové opatrania v Košiciach. Parkovanie zadarmo aj znížený plat primátora
Zdielať na

Nové opatrania v Košiciach. Parkovanie zadarmo aj znížený plat primátora

KOŠICE / Košickí poslanci rokovali o opatreniach počas pandémie. Mimoriadne zastupiteľstvo bolo zvolané predovšetkým, aby schválili opatrenia na pomoc obyvateľom, bezplatné parkovanie v meste, ale aj zníženie platu primátora.

Neplánované mimoriadne mestské zastupiteľstvo v Košiciach sa uskutočnilo za prísnych hygienických opatrení. Do budovy vás bez rúška a rukavíc nevpustili.

Pred začiatkom zastupiteľstva prešla miestnosť dvojhodinovou dezinfekciou. Pri vstupe každému zmerali teplotu a poslanci nad 50 rokov dostali respirátory. Poslanci na rokovaní vyčlenili takmer 3 milióny eur na opatrenia voči vírusu COVID-19.

"Presne 2,5 milióna eur je priama pomoc, milión eur je na ochranné pomôcky. Na sociálne podporné služby ,4 milióna eur, 100 tisíc eur je na dotáciu pre všetky občianske združenia, neziskovky, ktoré budú potrebovať pomôcť, aby mohli svoju prácu vykonávať," informuje primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Ďalších 500 tisíc eur pôjde dôchodcom. "Mesto Košice každému seniorovi s dôchodkom do 450 eur preplatí na stravné 1 euro," dodal Polaček.

Zároveň každému dôchodcovi preplatí 1 euro na dopravu. Jedným zo schválených opatrení je aj parkovanie v meste zadarmo. Urobili tak práve preto, aby ľudia uprednostnili prepravu svojimi autami pred hromadnými prostriedkami.

"Je to preventívne opatrenie, ktoré súvisí s tým, že dnes sme v situácii, kedy musíme preferovať osobnú dopravu pred tou hromadnou, a preto chceme pomôcť všetkým tým, ktorí pomáhajú starkým, svojim rodinným príslušníkom, priateľom, ktorí dokázaní na pomoc druhých," dodáva primátor.

Primátor mesta sa rozhodol, že na najbližšie krízové obdobie si svoj plat zníži na najnižšiu možnú zákonom stanovenú hranicu. Jeho zákonný minimálny plat je v hrubom 4 032 eur. Navýšený ho mal doteraz o 40 percent, čiže v hrubom poberal 5 645 eur.

Najčítanejšie správy