Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nezodpovedné hospodárenie štátu spôsobí problémy do budúcnosti
Zdielať na

Nezodpovedné hospodárenie štátu spôsobí problémy do budúcnosti

BRATISLAVA / Rozpočet na tento rok zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Navyše nebol zostavený v súlade s výdavkovými limitmi. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. V každom prípade, keby ste si mysleli, že deficit a verejné financie sa vás netýkajú, presný opak je pravdou.

​​Kritika Rozpočtovej rady je neúprosná a tvrdá. "To, že rozpočet nespĺňa výdavkové limity by mohlo znamenať porušenie ústavy," povedal Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. RRZ sa tak pridáva k Národnej banke, ekonómom, analytikom a Európskej komisii. V Bruseli minulý týždeň obhajoval svoje plány Kamenický. "Každý rok chceme znižovať deficit o jedno percento až kým sa v roku 2027 nedostaneme na 3 % deficitu," vyjadril sa Ladislav Kamenický, minister financií.

Múdre hlavy z rozpočtovej rady tomu neveria. "Sa zaplátajú diery cez jednorazové opatrenia a s tým sa navyšujú permanentne výdavky," uviedol Juraj Kotian, člen rady RRZ. Podľa ekonómov je aj čas, keď už netreba ekonomiku tak postrkovať, ale naopak správať sa zodpovedne. "Začína obdobie kedy krízy skončili a kedy musíme ozdravovať verejné financie," povedal Tóth. 

Následky pocítime na dôchodkoch

Na Slovensku sa však deje presný opak a prestávajú nám preto veriť aj trhy. Požičiavame si stále drahšie. "Domácu úlohu stále nemám splnenú a investori to vidia," informoval Daniel Bytčánek, riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity SR. Keby ste pritom mali pocit, že sa vás to celé netýka, tak napríklad zvýšené úroky pri našich dlhopisoch sa odrážajú aj na vyšších úrokoch našich hypoték a nezodpovedné kroky teraz, si ešte všetci odnesieme. Pocítime to na dôchodkoch, či súčasné deti a mladí na horšej životnej úrovni. Čo sa týka opatrení, ktoré by zabrali dlhodobo, má si z čoho vláda vyberať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy