Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prezidentka vymenovala Dušana Keketiho za ministra cestovného ruchu a športu
Zdielať na

Prezidentka vymenovala Dušana Keketiho za ministra cestovného ruchu a športu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od dnešného dňa máme nového ministra a od 1.februára aj nové ministerstvo. Prezidentka vymenovala do funkcie Dušana Keketiho. Počet členov vlády sa tak ustálil na čísle 17. Novy minister bude spravovať hneď dve agendy - šport a cestovný ruch.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v piatok 26. januára ministra cestovného ruchu a športu SR Dušana Keketiho. Nový rezort vznikne od 1. februára tohto roku. Keketi bol pred vymenovaním za šéfa nového rezortu vo funkcii splnomocnenca vlády pre cestovný ruch a šport. V minulosti pôsobil na poste generálneho riaditeľa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave či ako predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Letiska Sliač. Taktiež bol predsedom Rady banky a generálnym riaditeľom Eximbanky.

Prezidentka SR neskôr povedala, že z hľadiska verejných financií je vznik rezortu minimálne sporný. "Nijakým spôsobom nespochybňujem dôležitosť cestovného ruchu a športu pre SR. Rešpektovala som, že je právomocou vlády sa na tomto dohodnúť. Nevidím tam neústavný rozmer, aj preto to nenamietam na Ústavnom súde. Ja sama by som takéto ministerstvo nezriaďovala," dodala.

Náklady na vznik ministerstva odhaduje na 10 miliónov

Červený koberec môžu v paláci na hodnú chvíľu zbaliť. Dušan Keketi je posledným menovaným ministrom ficovej vlády. Rodák z Trnavy nesie meno a priezvisko svojho otca, legendárneho brankára futbalového Spartaka. Ako manažér pričuchol aj k druhej zo zverených oblastí teda k cestovnému ruchu. Takmer tri roky šéfoval bratislavskému letisku. "Túto nomináciu som akceptovala nemala som dôvod na jej neakceptovanie," vyjadril sa Dušan Keketi, menovaný minister cestovného ruchu a športu.

Ceremónia bola krátka a obišla sa takmer bez slov. Prezidentka sa s novým ministrom rozprávala iba niekoľko minút a v ústraní. Náklady na vznik ministerstva odhaduje Dušan Keketi na desať miliónov eur. Do vienka dostane na chod z kapitol iných rezortov 250 miliónov eur, ďalších sto prinesú príjmy z hazardu. Pod správu nového ministerstva totiž prejde lotériová spoločnosť Tipos. Tá dosiaľ podliehala ministerstvu financií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy