Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zlatá éra slovenskej ekonomiky sa končí
Zdielať na

Zlatá éra slovenskej ekonomiky sa končí

Zdroj: TASR/Henny Ray Abrams/ilustračné

Premiér bude musieť hospodársku politiku riadiť, namiesto toho, aby na ňu len dozeral

Vývoj za ostatných šesť mesiacov, ako sa zdá, prináša Ficovi práve takúto tvrdú skúšku. Malá a otvorená slovenská ekonomika sa v dôsledku globálnej hospodárskej krízy prepadla do hlbokej recesie. Pokusy vlády o protiopatrenia nepriniesli želaný efekt, okrem dvoch bonusov na nákup nových áut výmenou za staré, ktoré v apríli pomohli oživiť predaj vozidiel po jeho prepade v 1. štvrťroku 2009.

Verejné financie zasiahla kríza, ale podľa britského časopisu s ohľadom na silné roky 2006-2008 mohol byť fiškálny deficit SR nižší ako vlaňajších 2,2 % HDP. Jeho prehĺbenie je výsledkom sklonov Ficovej vlády pokračovať vo financovaní obľúbených sociálnych projektov. Kabinetu tiež chýba seriózny program ďalšej konsolidácie. Vládu tak môže vyjsť obrat ekonomiky o 180 stupňov dosť draho, konštatuje The Economist.

Analytici týždenníka najnovšie predpovedajú, že rozpočtový deficit SR sa tento rok prehĺbi na 5 % HDP a len mierne sa zlepší na budúci rok, keď krajinu čakajú parlamentné voľby. Tento výsledok síce nie je v čase globálnej krízy až taký zlý, ale "nehovorí o Ficových schopnostiach riadiť ekonomiku".

Cesta k zotaveniu slovenskej ekonomiky bude, ako sa zdá, dlhá. Jej osud je totiž zviazaný s osudom hlavných obchodných partnerov v eurozóne, ktorej analytici predpovedajú kontrakciu v tomto aj v nasledujúcom roku. Okrem toho, vo volebnom roku 2010 bude nezamestnanosť v krajine vyššia ako dnes. Podľa britského týždenníka v budúcich voľbách Fico zrejme príde pre krízu o časť voličských hlasov. To môže súčasného premiéra prinútiť, aby vytvoril alianciu s inou stranou a možno príde aj o časť sebavedomia, ktoré charakterizovalo jeho doterajšiu vládu, uzatvára The Economist.

Najčítanejšie správy