Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
815. deň na Ukrajine: Rusko aj Ukrajina hlásia nepriateľské vzdušné útoky
Zdielať na

815. deň na Ukrajine: Rusko aj Ukrajina hlásia nepriateľské vzdušné útoky

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko aj Ukrajina sa v noci na dnes stali terčom vzdušných útokov. Kyjev oznámil zostrelenie všetkých 37 ruských dronov. Ruská obrana odrazila dronový a raketový útok na Kryme a na juhu Ruska. Trosky padajúcich dronov spadli na ruskú rafinériu v Slavjansku, kde zastavili prevádzku. Ukrajinské námorníctvo tvrdí, že zničilo mínolovku Kovrovec ruskej čiernomorskej flotily.

Rusko aj Ukrajina hlásia nepriateľské vzdušné útoky

Rusko aj Ukrajina zhodne uviedli, že sa v noci na nedeľu 19. mája stali terčom vzdušných útokov. Kyjev oznámil zostrelenie všetkých 37 útočiacich ruských dronov, ruská protivzdušná obrana odvracala dronový a raketový útok na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym a tiež v Krasnodarskom kraji na juhu krajiny.

"V Kyjevskej, Odeskej, Mykolajivskej, Sumskej, Vinnyckej, Žytomyrskej, Čerkaskej a Chersonskej oblasti bolo zostrelených všetkých 37 bojových dronov Šáhed," uviedlo ukrajinské letectvo. Agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinské médiá uviedla, že na rade miest Ukrajiny boli počuť explózie. Nie je však jasné, či boli spôsobené prácou protivzdušnej obrany či dopadmi dronov či rakiet na cieľ.

Desať ľudí zomrelo pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti, uviedol gubernátor

Ruské ostreľovanie ukrajinskej Charkovskej oblasti si na dvoch rôznych miestach vyžiadalo životy celkovo desiatich ľudí. Uviedol to v nedeľu šéf oblasti Oleh Syněhubov. Mŕtvych hlási tiež Chersonská oblasť na juhu krajiny.

Prvý prípad s piatimi mŕtvymi sa podľa vyhlásenia polície odohral dnes dopoludnia v obci Čerkaska Lozova na predmestí druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova. Rovnaké miesto tu s odstupom niekoľkých minút zasiahli dve ruské strely. Zranených bolo 16 osôb, z toho podľa Synehubova osem ťažko. Medzi mŕtvymi je aj tehotná žena.

Neskôr Synehubov informoval o ďalších piatich mŕtvych civilistoch, a to v obci Novoosynove blízko Kupjansku. V dôsledku ruského ostreľovania tu podľa neho zomreli traja muži a dve ženy, deväť ľudí bolo zranených. K situácii na fronte v Charkovskej oblasti, kde Moskva minulý týždeň začala ofenzívu z ruského územia, Synehubov uviedol, že za posledný deň tu ukrajinskí obrancovia odrazili šesť ruských útokov. Rusi sa podľa neho naďalej snažia o dobytie mesta Vovčansk.

Ukrajine sa údajne podarilo zničiť ruskú mínolovku v Čiernom mori

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. TASR informuje podľa agentúry Reuters. "Ukrajinské obranné sily minulú noc zničili mínolovku Čiernomorskej flotily 266-M Kovrovec," napísalo námorníctvo vo vyhlásení na platforme Telegram.

Tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu informovalo, že nad okupovaným polostrovom Krym zostrelilo deväť rakiet typu ATACMS a najmenej 60 bezpilotných lietadiel zneškodnilo nad ostatným územím Ruska vrátane Krasnodarskej a Belgorodskej oblasti. Šesť dronov sa údajne zrútilo aj do areálu ropnej rafinérie v meste Slavjansk na Kubani v Krasnodarskej oblasti. Rafinéria následne pozastavila prevádzku.

Rafinéria v ruskom Slavjansku prerušila po ukrajinskom vzdušnom útoku prevádzku

Ruská rafinéria v Slavjansku na Kubáni v nedeľu prerušila prevádzku po tom, čo sa stala cieľom vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vedenie ropného podniku. Ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva obrany v Moskve za posledný deň zostrelila viac ako 100 ukrajinských dronov. Nepriateľské vzdušné útoky hlásili dnes ráno z radu miest ruské aj ukrajinské úrady. "Došlo k vzdušnému útoku. Závod je teraz uzavretý. Sčítame škody," povedal Interfaxu bezpečnostný riaditeľ rafinérie v Slavjansku Eduard Trudev.

Šéf Slavjanského okresu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska Roman Siňagovskij predtým na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v noci na dnes zasiahlo areál rafinérie šesť bezpilotných prostriedkov. Úrady predtým hovorili o dopade jedného dronu, ktorý nespôsobil žiadny požiar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy