Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Obnovia hrady a pomôžu nezamestnaným. Nový projekt má veľký úspech
Zdielať na

Obnovia hrady a pomôžu nezamestnaným. Nový projekt má veľký úspech

JASENOV / Pracovné prostredie, aké sa len tak nevidí a navyše spojené s ušľachtilou myšlienkou. Tak vyzerá projekt zameraný na obnovu hradov, ktorý dáva prácu nezamestnaným. Po celom Slovensku tento rok vyše štyristo ľudí opravuje 31 pamiatok.

​Zamestnanci sú z práce nadšení

Sedem hodín ráno a zamestnanci nastupujú do práce. "Dobré ráno, dnes nás čaká ďalší pracovný deň, na začiatok budeme hasiť vápno, tak aby ste mali všetci ochranné pomôcky a okuliare," týmito slovami začal deň zamestnanec na hrade Jasenov Miroslav Beták. Projekt obnovy hradov dal príležitosť nezamestnaným. Pripravujú vápno, čistia hradné múry a zbierajú kamene. "Tí chlapi si tu našli miesto, vytvorili si tu pracovné návyky a nemuseli cestovať od rodín do zahraničia za prácou," uviedla starostka obce Jasenov Lucia Sukeľová.

O svoje názory na tento projekt sa podelili aj samotný zamestnanci. "V našom regióne je dosť ťažké nájsť prácu pre starších ľudí," povedal jeden z nich. "Vynikajúce, pre mňa áno. História, kultúra, čisté prostredie, zdravý vzduch," dodal ďalší. "Mám svoje roky, za chvíľu dôchodok, nejak tu dožiť, ako sa hovorí," pridal sa tretí. Prácu zamestnancom zadeľuje koordinátor, no všetky jeho pokyny vychádzajú z odborných podkladov.

Obnovujú 31 pamiatok po celom Slovensku

Obnovy hradov sa realizujú pod dohľadom pamiatkarov. "A to architektonicko-historické výskumy, statické posudky, statické pasporty a archeologické vykopávky," dodala Sukeľová. "Na východnom múre sa práve realizujú prípravné práce, stavanie lešenia, vykopávanie kameňov" oznámil Beták. Nezamestnaní dovedna obnovujú 31 pamiatok po celom Slovensku"Táto nová etapa bude trvať osemnásť mesiacov. Vyčlenili sme na to dvanásť a pol milióna eur. Chceme takto spolu zamestnať 450 ľudí," informoval Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

"Dobre, že to funguje ďalej, že to pokračuje," teší sa z projektu jeden zo zamestnancov. "Dobre, iba vyjdeme hore, partia je dobrá, no tak čo?" pridal sa aj druhý. Cieľom je, aby bol tento hrad jedného dňa riadne uzavretou pamiatkou. Už teraz ho ročne navštívia desaťtisíce turistov. "Pokiaľ sa tieto hrady nebudú obnovovať, tak je im koniec," uviedol Tomáš. Aj na hrade Jasenov kedysi na turistov čakali stromy medzi ruinami. Dnes je všetko inak. "Bola by to rozpadnutá ruina a dnes prestrešujeme tieto objekty," dodala Sukeľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy