Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina opäť blokuje plyn, sú za tým vraj Spojené štáty
Zdielať na

Ukrajina opäť blokuje plyn, sú za tým vraj Spojené štáty

Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Ukrajinský Naftogas nepustil medzinárodných pozorovateľov do kľúčového dispečingu v Kyjeve

Gazprom najnovšie obvinil z tejto situácie Spojené štáty, ktoré, ako firma tvrdí, riadia kroky Ukrajiny v rusko-ukrajinskom spore. "Ešte včera sme verili, že dvere pre ruský zemný plyn sú už otvorené, no Ukrajina ich opäť zatvorila," vyhlásil Medvedev (na snímke).

"Vyzerá to tak..., ako keby tancovali podľa toho, ako im píska niekto spoza hraníc Ukrajiny," povedal Medvedev s tým, že hovorí o dohode podpísanej medzi Ukrajinou a USA. Názov tejto dohody však neuviedol.

Medvedev ďalej uviedol, že správanie Ukrajiny „je v rozpore so všetkými dohovormi, ktoré boli v týchto dňoch podpísané. V takých podmienkach nemáme fyzické možnosti realizovať tranzit plynu cez ukrajinské územie. Zodpovednosť za situáciu v celom rozsahu nesie Ukrajina,“ zdôraznil Medvedev.

„Hovoril som na túto tému s predstaviteľmi Európskej komisie. Situáciu hodnotia ako force majeure (vyššia moc, vyššia sila). Zatiaľ nevieme, čo robiť. To, o čo žiada ukrajinská strana, sa nachádza mimo požiadaviek uvedených v dokumentoch. Informoval som európskych partnerov, že jednoducho nemôžeme zabezpečiť dodávku plynu,“ uviedol Medvedev.

„Ukrajinská strana podľa neho Rusko cynicky informovala, že ich plynovodný systém je upravený na vnútornú spotrebu. „V týchto podmienkach akýkoľvek plyn, ktorý sa dostane do systému, sa nedostane k európskym spotrebiteľom.“

Podľa zdroja z medzinárodnej monitorovacej komisie tlak v  plynovodných potrubiach vzrástol na 75 atmosfér, pri vstupe na Ukrajinu je však nulový. Znamená to, že na ukrajinskej strane sú vstupné ventily zatvorené.

Naftogaz Ukrajiny nepustil medzinárodných pozorovateľov do velína svojho dispečingu. Aj o tom informoval zdroj z medzinárodnej monitorovacej komisie. „Stav plynovodu Ukrajiny na hranici s Ruskom sa dá náležite posúdiť len v centrálnom dispečingu Naftogazu v Kyjeve. Avšak medzinárodní pozorovatelia sa tam nedostali.“

Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz sa k obvineniam zatiaľ odmietla vyjadriť.

Najčítanejšie správy