Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší veterný park by mal vzniknúť na juhu stredného Slovenska
Zdielať na
Ekonomika

Ďalší veterný park by mal vzniknúť na juhu stredného Slovenska

Zdroj: TV JOJ

Firma už podpísala so samosprávami predbežné zmluvy a v súčasnosti monitoruje veterné podmienky v regióne.

Developerská spoločnosť Ventureal plánuje pri hraniciach s Maďarskom v okrese Rimavská Sobota postaviť 20 veterných turbín s celkovým výkonom viac ako 50 megawattov elektrickej energie.

Firma už podpísala so samosprávami predbežné zmluvy a v súčasnosti monitoruje veterné podmienky v regióne. ČTK to povedal starosta obce Šimonovce Emil Madarász. Stavbu veterných elektrární na juhu Banskobystrického kraja oznámil v minulosti aj rakúsky Bewag.

"V katastri našej obce majú byť štyri stožiare, ostatné plánuje Ventureal v okolí obcí Širkovce, Barca či Dubovec," povedal Madarász. Každá z turbín postavená na 105 metrov vysokom stožiari by podľa Madarásza mala mať výkon 2,75 megawattu.

O stavby veterných turbín je na Slovensku čoraz väčší záujem. Okrem existujúcich veterných parkov pri Senici, Myjave a na Kysuciach plánuje výstavbu minimálne 12 veterných turbín pri Šuranoch a ďalších 23 pri Demandiciach banskobystrická firma Wind Energie. Prvá z plánovanej stovky veží rakúskeho Bewagu by mala vyrásť pri obci Cerovo v okrese Veľký Krtíš.

Obce zo stavieb elektrární profitujú. Napríklad Bewag zaplatí samosprávam jednorazový poplatok 100.000 korún a ročne za každý inštalovaný megawatt poplatok 25.000 korún.

Proti výstavbe sú však niekedy ochrancovia prírody, ktorí sa obávajú najmä ich nepriaznivého vplyvu na vtáctvo. Plánované stožiare pri Rimavskej Sobote sú na hranici chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.
Plány investorov však môžu stroskotať aj na stanovisku Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS), ktorá zatiaľ nechce budovanie ďalších veterných zdrojov podporovať.

"Pripojovanie je v súčasnosti pozastavené," povedal Karol Kósa zo SEPS. O ďalšom osude veternej energie na Slovensku tak pravdepodobne rozhodne štúdia vplyvov veterných elektrární na prenosovú sústavu, ktorú si podnik dal vypracovať. Podľa Kósu by mala byť hotová v septembri.

Zdielať na

Najčítanejšie správy