Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V roku 2008 sa rozhodne, či Slovensko prijme euro
Zdielať na
Ekonomika

V roku 2008 sa rozhodne, či Slovensko prijme euro

Zdroj: SITA/Ivan Čillík

Od januára 2009 sa má stať Slovensko 16. krajinou, v ktorej sa platí jednotnou európskou menou. Definitívne o prijatí novej meny však rozhodnú na jar budúceho roka európske inštitúcie.

Slovensko sa zhruba v polovici budúceho roka dozvie, či bude môcť od januára 2009 ako prvá z krajín Vyšehradskej štvorky prevziať euro. Definitívne o prijatí novej meny rozhodnú európske inštitúcie. Slovensko by sa malo stať v poradí 16. krajinou, v ktorej sa platí jednotnou európskou menou.

Pred prijatím eura musí Slovensko vyhovieť viacerým prísnym ekonomickým kritériám, väčšinu z nich krajina už plní. Predstavitelia Európskej únie však viackrát zdôraznili, že pri rozhodovaní o vstupe krajiny do eurozóny sa bude okrem plnenia takzvaných maastrichtských kritérií brať do úvahy tiež schopnosť udržať dobrú kondíciu ekonomiky aj v ďalších rokoch. Európske inštitúcie začnú hodnotiť pripravenosť Slovenska na euro na jar.

Zámer prejsť na jednotnú európsku menu od roku 2009 vytýčila ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Súčasný premiér Robert Fico sa po vlaňajšom nástupe k moci staval k plánu vymeniť korunu za euro spočiatku zdržanlivo. Neskôr si ho však osvojil a prijatie eura sa stalo jednou z kľúčových priorít jeho kabinetu.

Zhruba rok pred očakávaným prechodom na euro pribudlo vo verejnosti ľudí, ktorí sa ku vstupu do eurozóny stavajú odmietavo. Podľa prieskumu, ktorý v polovici decembra zverejnila agentúra Focus, odporcovia eura v novembri prevážili nad jeho zástancami.

Takmer dve tretiny ľudí vyhlásili, že majú o eure málo informácií. Osvetová kampaň, ktorá má verejnosť oboznamovať s novou menou, by mala odštartovať na budúci rok. Gradovať by mala v druhej polovici roka, keď bude definitívne známe, či Slovensko vstúpi do eurozóny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy