Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rast maloobchodných tržieb sa spomalil
Zdielať na
Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb sa spomalil

Zdroj: TV JOJ

Tempo medziročného rastu maloobchodných tržieb v stálych cenách sa v deviatom mesiaci roka zvoľnilo na 1,9 percenta oproti augustovým 5,1 percenta

Obchodníkom na Slovensku v septembri rástli tržby pomalšie než v auguste. Tempo medziročného rastu maloobchodných tržieb v stálych cenách sa v deviatom mesiaci roka zvoľnilo na 1,9 percenta oproti augustovým 5,1 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Celkové tržby v maloobchode v septembri v bežných cenách klesli na 37,6 miliardy korún z 38,41 miliardy Sk v auguste.

Najviac, o 14,7 percenta, sa obrat medziročne zvýšil v obchodoch s farmaceutickým a kozmetickým tovarom, ktorý tvorí necelú desatinu maloobchodných tržieb. Naopak, tržby za opravu potrieb pre domácnosť klesli o 27,8 percenta.

V predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom sa tržby v septembri zvýšili medziročne reálne o 12,2 percenta v porovnaní s augustovým nárastom o 4,4 percenta.

Tržby priemyselných podnikov v septembri zrýchlili tempo rastu na 10,4 percenta z augustových 4,5 percenta. V bežných cenách tržby podnikov stúpli na 181,4 miliardy korún oproti 157,9 miliardy korún v ôsmom mesiaci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy