Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dnes je deň daňovej slobody! Príliš sa netešte
Zdielať na

Dnes je deň daňovej slobody! Príliš sa netešte

BRATISLAVA / Štvrtok bude pre všetkých pracujúcich Slovákov veľmi špeciálny. Vraj budeme slobodní. Čaká nás takzvaný deň daňovej slobody. Podľa ekonómov však dôvod na radosť veľmi nie je. Na daňovú slobodu musíme pracovať stále dlhšie.

Slovákom sa ukrajuje veľa

"20. jún je ten deň, kedy slovenskí zamestnanci už neplatia svoje dane - daň z príjmov, DPH a odvody vláde a na verejné výdavky, ale peniaze ostanú už pre nich," hovorí riaditeľ Konzervatívneho inštitútu Peter Gonda.

Takto to tento rok vypočítal Francúzsky ekonomický inštitút. V porovnaní s ostatnými krajinami v Európe sa vraj Slovákom ukrajuje akosi priveľa. "Museli zaplatiť dane a odvody vo výške 46,7 percent mzdových nákladov. To je viac ako je priemer v únii," vysvetľuje Gonda.

Nižšie dane platia až v 16-tich krajinách

Až v 16-tich krajinách platia zamestnanci nižšie dane a odvody ako my. Napríklad takí Íri mali daňovú slobodu už pred dvoma mesiacmi. Poliaci zasa oslavovali pred týždňom. Za ten čas si mohli zarobiť aj na slušnú dovolenku. Naše oslavy sa navyše z roka na rok posúvajú na neskôr. 

"Od roku 2010 výber tej dane stále rastie, a v poslednom roku bol výber tej dane ešte podporený vyššou sadzbou dane z príjmov FO pre viac zarábajúce osoby," pokračuje analytik INESS Radovan Ďurana.

"V roku 2011 sme oslavovali 15. júna. To znamená, že je to zhoršenie o päť dní," dodáva Gonda. Ak to takto pôjde ďalej, tak v roku 2086 budeme daňovú slobodu oslavovať iba jeden jediný týždeň. Od Vianoc do Nového roka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy