Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Cristi Puiu si na MFF Art Film 2024 prevezme Zlatú kameru
Zdielať na

Cristi Puiu si na MFF Art Film 2024 prevezme Zlatú kameru

Zdroj: Ileana Puiu

Rumunský režisér a scenárista Cristi Puiu je prvým známym laureátom jedného z honorárnych ocenení, ktoré budú udelené na jubilejnom 30. ročníku najstaršieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu. 



Cristi Puiu (3.4.1967) je považovaný za otca rumunskej filmovej novej vlny charakterizovanej svojím formálne strohým spoločensko-kritickým štýlom. Už počas štúdií v Ženeve nakrúcal krátke filmy. Debutoval v roku 2001 filmom Marfa si Banii (Tovar alebo peniaze), ktorý mal svoju premiéru v Cannes. Jeho druhý a medzinárodne najznámejší film Moartea domnului Lăzărescu (Smrť pána Lazaresca - 2005) z autentického prostredia nemocnice v Bukurešti získal ocenenia nielen v Cannes ale aj na festivaloch v Chicagu, Kodani, Reykjavíku, Tallinne, nórskom Haugesande ale aj na MFF Bratislava. 

Sorin Nainer

​Jeho ďalšie štyri celovečerné filmy boli uvedené v súťažných sekciách najprestížnejších festivalov vrátane Cannes či Berlína. Pre filme Aurora (2010) napísal nielen scenár, ale aj si v ňom zahral hlavnú rolu. Filmy Sieranevada (2016) a Malmkrog (2020) boli uvedené v nesúťažných sekciách Art Filmu v Košiciach. Sieranevada získala hlavnú cenu Zlatého Huga na festivale v Chicagu. Malmkrog bol aj otváracím filmom festivalu v Berlíne. Zatiaľ ostatným prírastkom do jeho filmografie je komediálna dráma MMXX (2023) uvedená na festivaloch v San Sebastiane, Solúne, Varšave či Terste. 

Sorin Nainer

„Cristi Puiu je jedným z najoceňovanejších filmových režisérov. Pamätám si, keď som po prvýkrát videl jeho film Smrť pána Lazaresca,” spomína umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Bolo to ako zjavenie. Najmä pre využívanie observačných dokumentárnych postupov v hranom filme. Kamera je zväčša ručná, pohyblivá, neobmedzená a oslobodená. Cez pozorovanie hĺbkovo vstupuje do vnútorného sveta postáv a zaznamenáva realitu ich životov. Dlhé zábery v subtílnych detailoch odhaľujú každodenné dianie, zachytené v absolútnom trvaní a priestorovom ukotvení. Výsledkom je znepokojivo realistické vyznenie príbehov, ktoré odkazujú na spoločensko-politické dianie v Rumunsku."


Cristi Puiu bude hosťom Art Filmu v jeho úvode a na úvodnom ceremoniáli si ako vôbec historicky prvý rumunský filmový tvorca v histórii festivalu prevezme honorárnu cenu - Zlatú kameru. Súčasťou jeho programu v Košiciach bude nielen uvedenie vlastných filmov ale aj masterclass pre fanúšikov jeho tvorby a filmového umenia. 

Jubilejný 30. ročník MMF Art Film sa uskutoční vďaka podpore:

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o., FORLIVE;

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava;

Hlavní reklamní partneri: Východoslovenská energetika, CODES Brand House;

Automotive partner: PORSCHE;

Reklamní partneri: AVA-stav, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Best Press, U. S. Steel Košice, Kino Úsmev;

Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, DKC Veritas, Východoslovenské múzeum v Košiciach, BARZZUZ;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Kinosála, JOJ 24, Film Europe, Rádio KOŠICE, TELKE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, Košice City Guide, Film.sk, Visit Košice;

Partneri: Východoslovenská vodárenská spoločnosť, JOJ Cinema, ARICOMA, TelekomCLOUD, DELTA OnLine;

Partneri finančných cien: CANON, Filmarina;

Súvisiace články