Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Problematické lieky. Na ich likvidáciu by mali prispievať pacienti!
Zdielať na

Problematické lieky. Na ich likvidáciu by mali prispievať pacienti!

Lekárne od vás podľa zákona musia prevziať staré nepoužité lieky, keď im ich prinesiete na likvidáciu. Nám sa ale ozvali ľudia, ktorí tvrdia, že lekárne im z kapacitných dôvodov lieky nechceli prevziať...

Poslali ju s liekmi domov

Lekáreň je povinná prevziať od vás nepoužité lieky alebo lieky po expirácii. Pani Silvia však so svojimi liekmi obehla dve lekárne, no v ani jednej nepochodila. "Keď som chcela vrátiť lekárni lieky po expirácii, myslím, že až v dvoch lekárňach mi povedali, že ich už nezbierajú. Z kapacitných dôvodov ich tam nemôžem vrátiť." Naznačili jej, aby lieky vzala domov a hodila ich do koša.

Štátny ústav však tvrdí, že to si lekáreň nemôže dovoliť. Sám robí zber liekov dvakrát ročne. My sme ale zistili, že minimálne v druhej polovici minulého roka bol problém práve v peniazoch. "My sme minulý rok vykonali len jarný zber, nakoľko sme nemali dostatočný počet finančných prostriedkov na vykonanie jesenného zberu," informovala hovorkyňa štátneho úradu Valéria Pernišová.

Nie sú peniaze na likvidáciu

Lekárne síce lieky podľa zákona musia brať, no štátny ústav ich nemal za čo zlikvidovať. V niektorých lekárňach sa tak nakopili desiatky kíl liekov. "Teraz máme dve vrecia. Pred tromi týždňami ich tu bolo osem. My to nemáme kde skladovať. My sme povinný tie lieky zo zákona prevziať. Ale takisto platí ten zákon aj pre ŠÚKL a ministerstvo, aby to likvidovalo," potvrdil nám aj lekárnik Ladislav Šitáni.

Druhý zber napokon vykonaný štátnym ústavom bol, no nepokrýval všetky lekárne. Keďže ŠÚKL má na tento rok rovnaký rozpočet, dá sa očakávať, že pri rovnakom počte vyzbieraných liekov nastane rovnaká situácia.

Peniaze na recyklačný fond od pacientov

"V kontakte so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv sme, a rovnako ako každá naša príspevková organizácia aj oni musia prijať racionalizačné opatrenia a veríme, že tento rok nebude problém tak, ako tomu bolo na konci minulého roka," komentovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Riešením by podľa lekárnikov mohol byť recyklačný fond. Na jeho plnení by sa mali podieľať aj pacienti niekoľkými centami z receptov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy