Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nepodceňujte žalúdočné vredy! Môže sa vám to vypomstiť
Zdielať na

Nepodceňujte žalúdočné vredy! Môže sa vám to vypomstiť

Láska vraj ide cez žalúdok. To je ľahko stráviteľné. Tráviacim traktom však prechádza aj stres! Náš žalúdok okrem potravy spracováva všetky emócie a city, ktoré prežívame. V uponáhľanej dobe tak na nás stále častejšie útočia žalúdočné vredy. A to nie je obyčajná viróza. Táto diagnóza sa môže skončiť aj smrťou.

Pozor na lieky od bolesti

Žalúdok je zapojený do procesu, ktorý spracúva aj psychické problémy. Zastieranie problémov sa aj preto môže prejaviť práve bolesťami brucha, čo môže byť predzvesťou vzniku vredového ochorenia.

"Rizikové obdobie je dá sa povedať pri tomto životnom štýle stále," hovorí psychológ PhDr. Karol Kleinman. Ďalším veľmi dôležitým faktorom pri prebúdzaní vredov však môžu byť lieky od bolesti. "

Tento liek síce pomôže od bolesti hlavy, ale na druhej strane môže mať tú nevýhodu, že môže odbúrať ochrannú vrstvu na sliznici a tým pádom vyrobiť vred u takýchto pacientov," dodáva gastroenterológ doc. MUDr. L. KUŽELA CSc.

Dôležitá je včasná návšteva doktora

Vredy sa prejavujú bolesťami brucha pod mečíkom, či už nalačno, alebo hneď po tom, ako sa pacient naje. Súvisí to s tvorbou žalúdočných štiav. "Už máme aj bezpríznakových pacientov," hovorí Kužela. To sú práve tie prípady, ktoré súvisia s užívaním liekov od bolesti. Tie totiž tlmia aj bolesti žalúdka. 

Takúto diagnózu netreba v žiadnom prípade podceňovať. Po prasknutí vredu nastáva krvácanie. "Doslova život ohrozujúca komplikácia," povedal lekár. Ďalšou komplikáciou môže byť prederavenie žalúdočného vredu, alebo sa vred nalepí na orgán, ktorý je najbližšie.

Dôležitá je včasná návšteva lekára, správna indikácia liekov a diéta. Predísť takémuto problému však môžete aj vyventilovaním sa.


Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články