Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Predstavy Slovákov o bohatstve sa rôznia...
Zdielať na

Predstavy Slovákov o bohatstve sa rôznia...

Hovorí sa, radšej byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Celkom dobrá predstava, nie? No mávať kreditkou ako čarovným prútikom, vyberať si dovolenku sledovaním glóbusu a nie podľa výhodných first a last momentov a o úroky sa starať len v prípade úspor, nie dlžôb.

Bohatými sa cíti málo ľudí

Tak to rieši bohatý človek, čiže v našom prípade iba hŕstka Slovákov. Bohatými sa cíti byť na Slovensku však málo ľudí. Na Slovensku sa len 2,7 percenta ľudí cíti naozaj bohatými.

Podľa prieskumu by viac ako polovice Slovákov stačilo k pocitu bohatstva 100 tisíc eur. "Očami privátnej banky vnímame majetnejšieho klienta od hranice 300 tisíc eur," hovorí hovorkyňa J&T banky Nikol Kubaská.

Dosť by boli 2 miliardy

Aj tu sú však výnimky a ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát. "Jeden Slovák uviedol, že by sa cítil bohatý, až keby mal dve miliardy euro," tvrdí odborník na prieskum trhu Marek Tomeš. Okrem toho, že by sme chceli byť bohatými, túžime mať aj železnú rezervu a to do 3000 tisíc eur. Na poistné peniaze myslia skôr vzdelanejší a starší.

"Naopak, mladí ľudia lepšie znášajú riziko, a preto dokážu aj ľahšie žiť od výplaty k výplate," hovorí Naďa Urbanová, hovorkyňa Prima banky. To boli slovenské predstavy o bohatstve a rezervách. Bežná realita v bankách vyzerá takto. "Taký bežný Slovák má nasporené skoro 5000 eur," tvrdí hovorkyňa VÚB Alena Walterová. "Na termínovanom účte majú približne 9000 eur," doplnila Marta Cesnaková zo SLSP.

Oveľa viac však ako sa hovorí, visíme. "Tento rok si Slováci požičiavajú v našej banke priemerne na bývanie 40 tisíc eur," hovorí Cesnaková. "Pokiaľ majú hypotéku, tak je to zhruba tých 50 tisíc eur," tvrdí Walterová.

Trojpercentný pocit bohatých ľudí v celku sedí. Privátna banka svojich fakt mastných klientov hodnotí približne takto. "Ak má vo svojich úsporách aspoň jeden milión eur," uzavrela Kubaská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy