Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nová kríza v dohľade? Americké banky neuvážene požičiavajú...
Zdielať na

Nová kríza v dohľade? Americké banky neuvážene požičiavajú...

Prešli ešte len 4 roky od vypuknutia veľkej finančnej a následne hospodárskej krízy a svet sa zrejme nepoučil. Alebo hovorme konkrétne - americké banky. Začali totiž zrazu neuvážene požičiavať peniaze ľuďom, ktorí evidentne nemajú na to, aby ich kedy v živote splatili..

Úvery ľuďom s nízkymi príjmami

Často sú ľudia, ktorým americké banky začali zrazu požičiavať, negramotní alebo na splácanie jednoducho nemajú. Banky dokonca nehľadia ani na to, že podpisujú zmluvy s 30% úrokmi a to len preto, že sú v skutočnej finančnej núdzi. Ako budú títo ľudia opäť schopní niečo kedy splácať?

Podľa amerického denníka The New York Times banky zrejme veľmi rýchlo zabudli na to, do akej krízy nás dostali. Požičiavajú ľuďom s nízkymi príjmami, posielajú im e-mailové ponuky a dokonca predali nových milión sto tisíc kreditných kariet.

Právnici upozorňujú, banky sa obhajujú

"Nemôžem tomu uveriť. Ešte prednedávnom som sa súdila s bankou, lebo som nevládala splácať," komentuje počínanie bánk Shauna Ames. "Sama by som si nevzala úver, len teraz som sa dostala z dlhov," hovorí zase Annette Alejandro. "Je evidentné, že sa vraciame k starým poriadkom," upozorňuje Mark Williams, bývalý právnik FED.

Americkí právnici sa snažia banky varovať. Tie sa však ospravedlňujú tým, že ide v podstate o znak vzmáhajúcej sa ekonomiky a klesajúcej nezamestnanosti a je načase rozdávať úvery. Ak teda skutočne robia chybu, pocítime to razantne aj my...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy