Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Santorum odstúpil. Obama sa zrejme pobije s Romneym
Zdielať na

Santorum odstúpil. Obama sa zrejme pobije s Romneym

Bývalý senátor Pennsylvánie Rick Santorum vzdal boj o získanie republikánskej nominácie pre tohtoročné prezidentské voľby v USA. Politik svoje rozhodnutie oznámil vo svojom domovskom štáte.

Santorum bol doteraz najvážnejším súperom Mitta Romneyho. Po Santorovom odstúpení zrejme už nič neohrozí Romneyho nomináciu pre novembrové voľby. 

Zrada aj doma

Santorum mal podporu predovšetkým konzervatívnejších republikánov a v prieskumoch oslavoval úspechy v južných štátoch USA. Minulý týždeň ale s Romneym prehrál vo Wisconsine, v Marylande aj v hlavnom meste Washingtone. Podľa prieskumov mu naviac hrozil neúspech aj v jeho domovskej Pennsylvánii.

V hre tak ostávajú len traja kandidáti: Mitt Romney, predseda snemovne reprezentantov Newt Gingrich a texaský kongresman Ron Paul. Gingrich kvôli finančným problémom výrazne obmedzil svoju kampaň a Paulove názory sú pre veľkú časť republikánov neprijateľné.

Chcú vystriedať Obamu

Gingrich, ktorý zatiaľ zvíťazil v dvoch štátoch a už nemá šancu získať väčšinu delegátov, už niekoľkokrát uviedol, že mieni v kampani pokračovať až do štátnického zjazdu. Tento víkend povedal, že ak Romney získa stranícku nomináciu, bude pracovať na tom, aby massachusettský senátor Obamu porazil.

Víťaz republikánskych volieb sa v novembri stretne v boji o prezidentské kreslo s Barackom Obamom, ktorý bude obhajovať svoj mandát.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy