Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyššiu katedrálu sveta ohrozujú moč a zvratky
Zdielať na

Najvyššiu katedrálu sveta ohrozujú moč a zvratky

Zdroj: Profimedia

ULM / Základy gotického dómu v Ulme, ktorý meria 162 metrov a je najvyšším kostolom sveta, ohrozujú látky obsiahnuté v ľudskom moči. Starosta juhonemeckého mesta na Dunaji preto už minulý rok zdvojnásobili pokuty za močenie pri chráme na 100 eur. Zatiaľ to ale nijak nepomohlo, uviedla na svojom webe televízia CNN.

Obria veža chrámu je dominantou Ulmu a magnetom pre nočných návštevníkov, ktorí si potrebujú uľavit. Činitelia zodpovední za udržiavanie budovy chrámu v súčasnosti podľa miestneho denníka Südwest Presse zistili, že soli a kyseliny z moču rozožierajú kamenné základy budovy.

"Sledujem to už pol roka a vždy znova vidím, že je to tu špinavé od moču a zvratkov," povedal denníku Michael Hilbert, ktorý ma na starosti údržbu budovy. S ohľadom na blížiace sa slávnosti vína a vianočné trhy na priľahlom námestí vyzval Hilbert organizátorov týchto akcií, aby sa postarali o zaistenie dostatočného množstva verejných záchodov. 

Pokuta nepomáha

Hovorkyňa mesta denníku priznala, že "pokiaľ tu budú ľudia," bude ťažké nájsť dokonalé riešenie. Mesto podľa nej si v tejto veci si počína veľmi dobre. Pripustila ale, že výrazne zvýšená pokuta za močenie na kostol a ani posilnenie policajných hliadok na námestí zatiaľ situáciu nezlepšili. 

Základy velechrámu v Ulme položili v roku 1377, jeho stava sa ale ťahala až do roku 1890. Po svojom dokončení prekonal ulmský dóm vtedajšiu najvyššiu stavbu na svete, ktorou bola kolínska Katedrála sv. Petra.

Nočný pohľad na katedrálu:

Profimedia

Súvisiace články