Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na diviaky v okolí Humenného
Zdielať na

Pozor na diviaky v okolí Humenného

BREKOV / Ľudia z Brekova v humenskom okrese sú s nervami v koncoch. Kým doteraz si zver pochutnávala na kukurici, po zbere úrody hľadá obživu inde. Šarapatia tam hlavne diviaky. Sú také odvážne, že prídu až k domom. Poľovníci majú zviazané ruky a ľuďom radia, nech sa ich snažia odplašiť.

Na Slovensku nie je nič neobvyklé vidieť lesnú zver pri cestách. Často končí, žiaľ, pod kolesami áut, čo býva pre zvieratá zväčša fatálne, no rovnako dramatická situácia to môže byť pre posádku vozidla. Jedna vec je zajac alebo líška, iné to je, ak vám pod kolesá vbehne vysoká či mohutný diviak. Práve s ním majú aktuálne problém v okolí Humenného. 

Jeseň je kritické obdobie 

Na jeseň by sa mali mať vodiči obzvlášť na pozore a radšej ubrať plyn, najmä pri zníženej viditeľnosti. Potvrdzuje to aj hovorca KR PZ Prešov, Daniel Džobaník: "Môžem potvrdiť, že polícia v jesennom období častejšie zaznamenáva zrážky s lesnou zverou." V Brekove v okrese Humenné aktuálne zažívajú obyvatelia nebývalo časté strety s diviakmi. Rožčuľuje sa aj Ladislav Kohút z Brekova: "Toto tu nikdy predtým nebolo. Tento rok je to mimoriadne premnožené, ráno prídete a máte poryté tak, že to je nenormálne."

Kukuričný raj

Všetci opravujú oplotenia a snažia sa zatarasiť prístup zvierat k potrave na záhradách. Nič však nepomáha a úrodu si často už ráno nenájdu. Podľa starostu obce, Petra Mihaľka, za to môže päť rokov nepretržitého pestovania kukurice: "V Brekove je 5 rokov po sebe monokultúra kukurice, majú toľko potravy, že z kukurice ani nevychádzajú." Problém nastáva, keď sa úroda pozberá.

Zver si ide hľadať potravu inam a odvaha diviakom nechýba. Prichádzajú až k domom a miestni nemajú energiu noc čo noc plašiť čriedy z pozemkov. Poľovníci pomôcť nemôžu, vysvetľuje poľovník Peter Vysočanský: "Poľovník má zviazané ruky, môže strieľať až 200 metrov od obydlia." Pozor si treba dať najmä na stret s diviačou matkou, ak by mala pocit, že sú ohrozené jej mláďatá, môže byť aj nebezpečná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy