Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ROZHOVOR. Pozor na užívanie liekov na chrípku. Hrozí aj kóma...
Zdielať na

ROZHOVOR. Pozor na užívanie liekov na chrípku. Hrozí aj kóma...

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU, BRATISLAVA / Slovensko v utorok obletela správa o 33-ročnej mamičke štyroch detí, ktorá sa chcela veľmi rýchlo vystrábiť z horúčky. Nechtiac sa však voľnopredajnými tabletkami na zníženie teploty predávkovala. Skončila v nemocnici a takmer prišla o pečeň! Nielen však tieto lieky predstavujú pre človeka pri nesprávnom dávkovaní ohrozenie života...

Predávkovanie až smrť

33-ročná Alenka z Bánoviec sa v utorok predávkovala liekmi s paracetamolom. Doslova ju takmer stál život. V priebehu dvoch dní totiž užila také veľké množstvo tabliet, že jej zlyhávala pečeň V nemocnici ju zaradili do urgentného programu transplantácie pečene - vďaka intenzívnej liečbe, podávaniu protijedu a komplexnej starostlivosti však napokon transplantácia nebola nutná.

Liek s paracetamolom je pritom jeden z najžiadanejších voľnopredajných liekov, po ktorých ľudia siahajú v chrípkovom období. V lekárni však nájdete ďalšie množstvo liekov, ktoré si môžete zakúpiť bez lekárskeho predpisu a pri nedodržaní dávkovania vám môžu spôsobiť obrovské komplikácie.

Úskalia voľnopredajných liekov

"Vo všeobecnosti platí, že každý liek je potenciálny jed," upozorňuje ajlekárnik a liekový analytik Peter Stanko. Kŕče, triaška, depresie, bezvedomie, poruchy dýchania - to je len zlomok nežiadúcich účinkov voľnopredajných liekov v prípade nedodržania dávkovania.

Napríklad pri liekoch s kyselinou acetylsalicilovou vám pri prehnanom množstve hrozia kŕče až bezvedomie. Je to pritom len jeden zo stoviek voľnopredajných liekov. Pri iných vám hrozí dokonca kóma či zlyhanie obličiek. Pre žalúdok sú nebezpečné aj lieky proti bolesti. Dokonca nadmerné užitie liekov proti obyčajnej záhe môžu vyvolať systémové zmeny v krvi a tie rozhádzať organizmus. Kvapky do nosa či očné kvapky zase pri dlhšom užívaní vyvolávajú závislosť.

Odborníci, medzi nimi aj Štátny ústav pre kontrolu liečív, preto ľudí stále upozorňujú na dôkladné preštudovanie si príbalových letákov. Hoci sa tieto liečivá dajú kúpiť bez predpisu, neznamená to, že ide o cukríky, ani to, že ich môžete voľne podľa vôle kombinovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články