Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusi chcú ženám zakázať fajčenie, chránia zdravie ich detí
Zdielať na

Rusi chcú ženám zakázať fajčenie, chránia zdravie ich detí

Zdroj: Thinkstockphotos

MOSKVA / Poslanec opozičných komunistov v ruskom parlamente, predložil snemovni návrh zákona, ktorým chce zakázať predaj tabakových výrobkov ženám mladším ako štyridsať rokov a všetkým ženám v prítomnosti neplnoletých detí.

Pokuty možno čakajú všetky ženy v Rusku, ktoré prejavia lásku k cigaretám a majú do štyridsať rokov alebo sú v prítomnosti neplnoletých detí.

Výška pokuty by sa mala líšiť v závislosti od toho, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu.

Táto iniciatíva by mala podľa jej autora Ivana Nikitčuka pomôcť ženám odvyknúť si od zlozvyku, ktorý škodí ich organizmu.

Vek, či už žien alebo detí, majú predavači overovať. Toto opatrenie by sa nemalo týkať iba Rusiek, ale aj cudziniek.

Ak tento návrh schvália obe komory parlamentu a podpíše ho aj prezident Putin, potom by ženy do štyridsať rokov a tie v prítomnosti detí nemohli cigarety nielen kupovať, ale aj fajčiť.

Raj fajčiarom končí

Rusko bolo donedávna krajinou, ktorá tabaku doslova prepadla. Naznačovali to nízke ceny cigariet, ktoré fajčili skoro dve pätiny dospelej populácie.

Od minulého roka sa však pomery zmenili, zákony sú stále prísnejšie a od začiatku júna v krajine platí zákaz fajčenia v reštauráciach a baroch.

Tento zákaz je najnovším opatrením prezidenta Putina, ktorý sa snaži podporiť zdravý životný štýl a zastaviť pokles počtu obyvateľov, ktorý nastal po rozpade Sovietskeho zväzu.

Proti zákazu intenzívne lobovali zahraničné tabakové firmy, ktoré kontrolujú približne deväťdesiat percent ruského cigaretového trhu v odhadovanej hodnote dvadsať miliárd dolárov.

Medzi Rusmi je asi 44 miliónov fajčiarov a ich podiel na dospelej populácii patrí medzi najväčšie na svete. Putinova vláda dúfa, že zníži podiel ľudí závislých od tabaku do roku 2020 na 25 percent zo súčasných 39 percent. 

Vláda chce zvýšiť tlak na fajčiarov, aby so zlozvykom prestali, ďalším rastom spotrebných daní, ktoré prudko stúpli už tento rok. Spotrebná daň sa v Európe podieľa 60 percentami na cene balíčka cigariet, v Rusku je to len sedemnásť percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy