Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
789. deň na Ukrajine:​​ ​Americký senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu
Zdielať na

789. deň na Ukrajine:​​ ​Americký senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

Zdroj: SITA

KYJEV / Americké dodávky pre Ukrajinu sú realitou. Po niekoľko mesačnom schvaľovaní prezident Joe Biden dnes podpísal zákon o podpore vo výške 61 miliárd dolárov. Od Grécka a Španielska by mala napadnutá krajina získať systémy protivzdušnej ochrany Patriot. Nemecko strely Taurus s plochou dráhou doletu Ukrajine nepošle. Spolu s Britániou prisľúbili inú vojenskú podporu. Ukrajina dnes čelila ruským útokom najmä v meste Charkov, kde utrpelo zranenia šesť ľudí. Ukrajinské drony zasa podnikli útoky na ruský terminál s palivami v Smolensku.

​Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Niekoľko dní po tom, ako Snemovňa reprezentantov schválila toto opatrenie - súčasť obrovskej pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre spojencov vrátane Izraela a Taiwanu -, nasledoval Senát, ktorý schválil balík so širokou podporou oboch strán.
Právna norma obsahuje aj opatrenie na zákaz internetovej aplikácie TikTok v Spojených štátoch, ak táto populárna platforma čoskoro nepreruší väzby so svojou čínskou materskou spoločnosťou ByteDance.

Pri ruskom raketovom útoku v Charkove utrpelo zranenia šesť ľudí

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta. TASR o tom informuje podľa stanice Sky News.

Synehubov na platforme Telegram dodal, že poškodených bolo aj 568 okien a 33 áut. Starosta Charkova Ihor Terechov povedal ukrajinskej televízii, že pri útoku boli použité dve rakety typu S-300, ktoré však nespôsobili významné škody v obytných oblastiach. Dodal však, že poškodenú časť plynovodu sa mesto pokúša urýchlene opraviť, aby mohlo obnoviť dodávky plynu.
Ruská štátna agentúra RIA Novosti citovala nemenované zdroje z ruských ozbrojených síl, podľa ktorých boli pri útoku zasiahnuté miestne vojenské kasárne, kde bývajú ukrajinskí vojaci.

Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí

Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí vysídlených v dôsledku ruskej invázie. V stredu to v katarskej Dauhe oznámila ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, informuje agentúra AFP.
Moskva a Kyjev podľa nej viedli v Dauhe prvé priame rokovania o výmene detí, ktoré sprostredkoval Katar. Výsledkom rokovaní je, že "29 detí pôjde na Ukrajinu a 19 do Ruska," spresnila ruská ombudsmanka. Neuviedla však žiadne podrobnosti o tom, prečo boli deti v rukách Rusov alebo odkiaľ pochádzajú, píše AFP.

Rusko je dlhodobo obviňované z násilného odvlečenia ukrajinských detí na ruské územie počas invázie na Ukrajinu. Na Ľvovovú-Belovovú aj ruského prezidenta Vladimira Putina je za nútené deportácie vydaný zatykač Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.
Ukrajina tvrdí, že do Ruska bolo od februára 2022 nelegálne odvedených viac ako 19.000 detí, ktoré sa tam snažia zbaviť ich ukrajinskej identity, píše AFP. Z tohto počtu prinavrátili už približne 400.

Biden podpísal dodatočnú podporu Kyjeva, USA obnovujú vojenskú pomoc

Americký prezident Joe Biden po niekoľkomesačnom schvaľovaní v Kongrese podpísal zákon uvoľňujúci dodatočných 61 miliárd dolárov (vyše 1,4 bilióna Kč) na vojenskú a ekonomickú podporu Ukrajiny a krajín v regióne. Dokument zároveň uzákonil ďalšie výdavky vo výške viac ako 30 miliárd dolárov na podporu Izraela, ázijských partnerov či na humanitárnu pomoc vo svete a potvrdil prijatie opatrení, ktoré by teoreticky mohlo budúci rok viesť k zákazu sociálnej siete TikTok v Spojených štátoch.

Drony ukrajinskej tajnej služby SBU zasiahli dva ropné sklady v ruskej Smolenskej oblasti, uvádza podľa BBC zdroje. O útoku predtým informovali ruské úrady.

Najčítanejšie správy