Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Fajčiari pozor! Cigarety môžu byť úplne zakázané
Zdielať na

Fajčiari pozor! Cigarety môžu byť úplne zakázané

LONDÝN / Doktori volajú po úplnom zákaze predaja cigariet všetkým, ktorí sa narodili v tomto tisícročí. Tento radikálny plán stanovil vekový limit pre predaj tabakových výrobkov, ktorý je momentálne 18 rokov, až dokým neumrie posledný fajčiar a fajčenie bude zakázané pre všetkých.

Cigarety zabíjajú stále viac ľudí

Fajčenie škodí zdraviu. Všetci o tejto skutočnosti vieme. Napriek tomu sa ale táto neresť stala úplne bežnou. Na Britských ostrovoch chcú dať cigaretám rázny stop. Lekári tu požiadali o pomoc aj Britskú lekársku asociáciu. Chcú aby v parlamente lobovala za zákaz predaja tabakových výrobkov osobám narodeným po roku 2000.

Ako uvádza britský denník Daily Mail, fajčenie v Británii zabíja ročne viac ako 100-tisíc ľudí. Aj napriek zákazu fajčenia v uzavretých priestoroch, cigarety stále obľubuje až 20% ľudí. 

Dokým fajčiari nevymrú

Na nedávnej konferencii zdravotníkov, ktorá sa konala v Londýne, lekári bojovali za schválenie takých zákazov, ktoré by primárne zabránili fajčiť mladým ľuďom. "Ľudstvo nevymyslelo nič smrteľnejšie ako cigarety," myslí si doktor Tim Crocker-Burqué.

"Cigarety sú silno návykové a spolu s ich deštrukčným vplyvom, historickými a sociálnymi normami v kombinácii s obrovskou kampaňou, majú na svedomí smrť 100 miliónov ľudí v 20. storočí," dodáva.

Fajčiť začíname mladí

V 21. storočí by to malo byť údajne ešte podstatne viac. Podľa štatistík až 80% fajčiarov začne s týmto zlozvykom v tínedžerskom veku. U ľudí, ktorí začínajú fajčiť v pätnástich je dokonca trikrát väčšia pravdepodobnosť úmrtia na ochorenia spojené s fajčením ako tí, ktorí začnú v dvadsiatke.

Ide teda o vysoko návykový produkt, ktorý zabije 50% z tých, ktorí podľahnú jeho moci. Preto je podľa doktora Crocker-Buqué nevyhnutné spraviť všetko preto, aby sa zabránilo mladým dostať sa do nikotínovej pasce.

Cieľom by mali byť veľké kampane

V súčasnoti platí zákaz predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Každému, kto tento zákaz poruší hrozí pokuta. Ak sa ale odsúhlasí navrhovaný zákon, zákaz bude platiť pre všetkých, ktorí sa narodili po 1. januári 2000.

Expert na zdravie Iain Kenendy si ale myslí, že to fungovať nebude. Podľa neho je nezmyslené zacieliť sa len na jednu vekovú skupinu namiesto toho, aby sa úsilie sústredilo na rozsiahle anit-tabakové kampane.

7000 prímesí v cigaretách

Cigarety sú v súčasnosti nebezpečnejšie ako v minulosti. Dnešné cigarety obsahujú približne 7 000 rôznych zmesí a prímesí! A každá z nich je horšia ako tabak. "Venspirény a decht. To sú ešte viac škodlivé látky," uviedol psychiater z Centra drogových závislostí Pavel Palkovič. Najhorší je cigaretový filter.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie práve on umožňuje vdychovať ešte viac škodlivých látok aj karcinogénov. Riziko vzniku rakoviny pľúc je tak u dnešného fajčiara oveľa vyššie, ako pred 50-mi rokmi! Viac o škodlivých účinkoch cigariet si môžete pozrieť v nasledujúcom videu. 

ISIFA

Súvisiace články