Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
S pokutou zo zahraničia neriskujte, môžete skončiť u exekútora
Zdielať na
Krimi

S pokutou zo zahraničia neriskujte, môžete skončiť u exekútora

BRATISLAVA / Ak ste sa na dovolenku vybrali autom a dopustili ste sa v zahraničí dopravného priestupku, tak vám domov môže prísť pokuta. Sankcie za dopravné priestupky v zahraničí začali chodiť Slovákom už od roku 2014. V minulom roku ich bolo necelých stotisíc.

Pokuty chodia už od pár eur

Pokuta z krajiny, kde vodič spáchal priestupok začína na pár eurách. Domov vodičom príde poukážka, na ktorej je číslo účtu. Najlacnejšie je zaplatiť pokutu cez internetbanking. Banka si v takýchto prípadoch nepýta poplatok. Ak pokutu platíte v inej mene ako je euro, banka si môže pýtať peniaze navyše. "Sú to minimálne štyri percenta z posielanej sumy, alebo minimálne 10 eur a maximálne 40 eur," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa banky.

Pokuta domov môže prísť z 19 krajín Európskej Únie, ktoré využívajú systém IS EUCARIS. Tento systém slúži na vyhľadanie vlastníkov alebo držiteľov vozidla. Systém policajti využívajú pri prekročení rýchlosti, nepoužití bezpečnostného pásu, alebo ak nezastavíte na červenej.

Najviac pokút z Rakúska

Najviac pokút dostali v minulom roku slovenskí vodiči za prekročenie rýchlosti v Rakúsku a to až 70 523. "Odporúčame dodržiavať dopravné predpisy v každej krajine. V prípade, že občanovi príde rozkaz o uložení pokuty poštou domov, odporúčame riadiť sa pokynmi v ňom uvedenými," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

V prípade, že má občan pochybnosti o pravosti dokumentu, je potrebné kontaktovať príslušné orgány krajiny, ktorá rozkaz o pokute vystavila. Kompetentní odporúčajú pokutu zo zahraničia zaplatiť. Na Slovensku existujú firmy, ktoré pokuty zo zahraničie vymáhajú a v najhoršom prípade môžu vodiči skončiť u exekútora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy