Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cyklistom hrozia za alkohol rovnaké pokuty ako vodičom. Nový zákon to má zmeniť
Zdielať na

Cyklistom hrozia za alkohol rovnaké pokuty ako vodičom. Nový zákon to má zmeniť

BRATISLAVA / Strana Most-Híd chce cyklistom povoliť jazdu s pol promile. Poslanci Tibor Bastrnák a Gábor Gál sú presvedčení o tom, že minimálne množstvo alkoholu bezpečnosť cestnej premávky neovplyvní. Týka sa to ale len jazdy v obci a po cyklistických chodníkoch. Mimo obce má aj naďalej platiť nulová tolerancia.

"Malé množstvo alkoholu, ktoré sme stanovili v našom návrhu zákona, nijak neovplyvní cyklistu tak, aby ohrozil bezpečnosť cestnej premávky," hovorí poslanec za Most-Híd Gábor Gál.

V súčasnosti platia pre cyklistov rovnako prísne pravidlá ako pre vodičov motorových vozidiel. Za jazdu pod vplyvom alkoholu im hrozí pokuta od 50 do 800 eur. Ak odmietnu test na alkohol, je to až 1 300 eur. Jediný rozdiel je v tom, že cyklista, ktorý nafúka aj viac ako jedno promile, nespácha trestný čin. 

Ak návrh poslancov prejde, cyklista bude môcť mať pol promile v krvi. To sú dve pivá desiatky pre muža, jedno pre ženu, štyri decilitre vína alebo jeden poldecák tvrdého alkoholu. 

Obsah alkoholu vo vybraných druhoch nápojov:

TV JOJ

Návrh z dielne poslancov strany Most-Híd nie je prvý svojho druhu. Ani dnes ním niektorí poslanci príliš nadšení nie sú. Preto bude výnimka platiť iba na cyklotrasách a v obciach. "Poslanci reagujú rôzne. Niektorí poslanci to podporujú, iní majú výhrady," uviedol Gál. 

"Pokiaľ sa budú cyklisti pohybovať len po chodníkoch a cestičkách vyhradených pre cyklistov, tak z hľadiska bezpečnosti to nepredstavuje žiadne riziko," uviedol dopravný analytik Jozef Dráhovský. "Cyklisti majú jednu výhodu oproti vodičom. Keď zosadne z bicykla a tlačí ho, je chodec," dodáva Dráhovský.

Takmer všetky Európske štáty s výnimkou Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska akceptujú určitú hladinu alkoholu u cyklistov aj vodičov motorových vozidiel. Od 0,2 v Poľsku až po 0,8 vo Veľkej Británii. 

Pozrite si reportáž Evy Bariovej:

Malé množstvo neublíži

Odborníci sa zhodujú, že malé množstvo alkoholu nijakým spôsobom neovplyvňuje vnímanie a reakcie človeka. Dokonca môže byť aj nápomocné. "Nízke hladiny zvyšujú reakčné časy. Až ďaleko za 0,5 promile sa to zhoršuje," hovorí dopravný analytik.  

"Pri vedení motorového vozidla je bezpečná hladina 0,3 promile. Koncentrácia na úrovni od 0,3 do 0,5 môže mať vplyv na schopnosť plastického hĺbkového videnia. Pri koncentrácii od 0,6 do 0,8 môže dojsť k dvojitému videniu. Za kritickú sa považuje koncentrácia od 0,8 do 1 promile," uviedol súdny znalec Peter Kováč. 

Nájsť hranicu tolerancie

Politici sa musia zhodnúť na správnej hranici tolerancie. Zrejme pôjde o zaujímavú debatu. "Akonáhle nejakú hranicu povolíte, bude hádka, či je 0,3 málo alebo veľa a či 0,4 nie je len veľmi blízko k 0,3.Pre mňa je dôležité, že cyklisti patria medzi tú najohrozenejšiu skupinu a patria medzi najčastejšie obete dopravných nehôd," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák. 

"Alkohol napáchal stracyklcyklistašné veci. Skôr by som hľadal nejakú zlatú strednú cestu. Vyjadrím sa, keď to bude na stole," uviedol premiér Robert Fico. Ak poslanecký návrh prejde, zákon by mohol vstúpiť do platnosti v novembri. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy