Čo s letnou uhorkou? Šup s ňou do šalátu!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: ISIFA
BRATISLAVA / Akoby povedal náš bývalý Starý Ujo Gašparovič, niekedy, žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu, že sa práve veľkému počtu ľudí nedejú zlé veci. V redakciách tomu hovoríme uhorková sezóna. A aby ste nemali pocit, že ste sa od nás nič nedozvedeli, ponúkame vám deväť možností, ako uhorku rozumne využiť.
Uhorku môžete spracovať v kuchyni, alebo aj ako povestnú pleťovú masku. Prečítajte si 9 podrobných návodov, ako využiť túto na vitamíny A, B a C bohatú zeleninu:
1. Zavárané uhorky
uhorka
3-4 strúčiky cesnaku
4-5 ks chrenu
kôprová vňať
6 ks čierneho korenia
hroznový list
soľ
feferónka
voda
Na dno 0,7 litrového pohára dáme 3-4 strúčiky cesnaku, uložíme prvý rad uhoriek, k okraju pohára strčíme 4 -6 pásikov chrenu, dáme vňať kôpru, ďalší rad uhoriek. Pridáme 6 kusov čierneho korenia, pár bobuliek nezrelého hrozna (alebo jeden hroznový list), nasypeme 1 kávovú lyžičku kopcom soli. Pohár naplníme studenou vodou až povrch a uzavrieme. Premiešame, aby sa soľ rozpustila. Feferónku dáme navrch, nie je podmienkou.
Poháre dáme na staré plechy do pivnice, kde je chlad a šero, nie na slnko ako kvasáky. Voda v pohári sa začne kaliť a niečo i vytečie (preto tie plechy). Po čase sa kal začne usádzať na dno. Ak je voda v pohári čistá, poháre poumývame a uložím na regál.
2. Uhorkový šalát
šalátová uhorka
cibuľa
mleté čierne korenie
3 lyžice octu
500 ml vody
soľ
3 lyžice kryštálového cukru
Cukor a ocot dobre rozmiešame v uvedenom množstve vody. Podľa chuti zálievku osolíme a okoreníme. Šalátovú uhorku nastrúhame nahrubo. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Uhorku s cibuľou zmiešame. Prelejeme pripravenou zálievkou a necháme odležať najlepšie do druhého dňa. Šalát podávame vychladený.
3. Kvasáky
2 kg uhoriek nakladačiek
2 l vody
80 g soli
10 ks hroznových listov
10 ks višňových listov
6 ks celého nového korenia
10 ks celého čierneho korenia
kôprová vňať
bobkový list
100 g čerstvého chrenu
chlieb
chilli
Uhorky napicháme ihlicou na štrikovanie, na jednej musí byť aspoň 6 dier a prekladáme, vrstva uhoriek, višňové listy, hroznové listy,chren a stále dookola.
Nakoniec zalejeme nálevom voda, soľ, korenie, chilli, bobkový list, ktorý sme prevarili a nechali schladiť. Na vrch pridáme kúsok chleba, zaťažíme, aby uhorky boli ponorené, zavrieme a necháme týždeň kvasiť.
4. Uhorková polievka
šalátová uhorka
kôpor
biele korenie
cibuľa
3 strúčiky cesnaku
5 dcl vývaru
200 ml mlieka
soľ
olej
bobkový list
smotana
Cibuľku nakrájame nadrobno, jemne ju orestujeme, pridáme ošúpanú uhorku pokrájanú na kocky a roztlačený cesnak.
2 – 3 minúty restujeme, potom zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie a bobkový list spolu s kôprom.
Varíme približne 20 minút, potom prilejeme mlieko a varíme ďalších 5 minút. Polievku odstavíme z ohňa, vyberieme bobkový list, rozmixujeme ju ponorným mixérom a dochutíme kyslou smotanou.
5. Uhorková maska
Pomixované uhorky zmiešané s medom a lyžičkou jogurtu natierame na pleť a necháme pôsobiť cca 20 minút. Potom pleť opláchneme a ošetríme ružovou vodou a bežným krémom. Je to hlboká detoxikácia pokožky.
6. Uhorkové smoothie
Na vyhotovenie osviežujúceho uhorkového smoothie potrebujeme hrsť špenátu, uhorku, pár listov mäty, čučoriedky, broskyňu a ľad.
7. Uhorková limonáda
stredne veľká uhorka
limetka
bazový sirup
voda
Uhorku dôkladne umyjeme a odrežeme z nej pár plátkov vrátane šupky. Zvyšok uhorky nakrájame na plátky, zalejeme šťavou z limetky a troškou bazového sirupu. Takto pripravený základ dolejeme sódou alebo vodou z vodovodu.
8. Tzatziki
kyslá smotana
3 menšie šalátové uhorky
4-5 strúčikov cesnaku
lyžica oleja
kôpor (podľa chuti)
soľ
Uhorky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame a necháme ich poriadne stiecť. Potom kôpor nakrájame na jemno. Dáme ho do misky spolu s uhorkami. Cesnak pretlačíme do misky a pridáme smotanu, olej, soľ. Všetko dôkladne premiešame a dáme na jednu hodinku odstáť do chladničky.
9. Uhorkové tyčinky
Blog Ani deň bez uhorky ponúka recept na nezvyčajné, ale chutné uhorkové tyčinky. Na tyčinky nakrájame čerstvú uhorku a preleje karamelom. Nakoniec ich posypeme opraženými mandľami.