Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Višne v čokoláde, ústna voda. Nafúkate po nich, či nie?
Zdielať na

Višne v čokoláde, ústna voda. Nafúkate po nich, či nie?

Ústna voda, likérová bonboniéra, či kvapky s obsahom alkoholu. Všetko sú to veci, ktoré bežne používame. Zaujímalo nás, či si ich s pokojným svedomím môžete dať aj pred šoférovaním.

Aby boli naše merania čo najpresnejšie, spolupracovali sme s ružomberskými mestskými policajtmi. Ich meracie prístroje sú totiž pravidelne kalibrované.

Pozitívny výsledok: 0,15 mg a viac

Testu sa okrem našich troch dobrovoľníkov podrobili višne v čokoláde, žalúdočné kvapky a ústna voda určená na každodenné použitie. Aby nedošlo k poškodeniu meracieho prístroja, skúšku sme vykonali 5 minút po použití, alebo konzumácii. Kým sa dozviete výsledky, ešte jedna dôležitá informácia, ktorú vám poskytne Rudolf Maslo, riaditeľ ODI Ružomberok: "Za pozitívny výsledok dychovej skúšky sa považuje 0,15 mg a viac."

Najnebezpečnejšie sú žalúdočné kvapky...

Takže: päť minút po zjedení jednej likérovej pralinky sme namerali 0,06 mg. Po zjedení šiestich praliniek – 0,09mg. Klinický Psychológ Miloš Šlepecký: "Ak si vypláchnem ústa ústnou vodou, tak by to nemalo nejako výrazne ovplyvniť moje schopnosti."

Ako sme sa ale presvedčili, merací prístroj to už ovplyvní. Najbližšie k prekročeniu tolerovanej hranice boli v našom teste žalúdočné kvapky – 0,12 mg. "To, že sa dá z týchto kvapiek toľko nafúkať, ma naozaj prekvapilo," priznal jeden z testovaných dobrovoľníkov Štefan. V súvislosti s tým treba vedieť ďalšiu vec: " Policajt nie je povinný vykonať opakovanú dychovú skúšku," oznamuje Rudolf Maslo, riaditeľ ODI Ružomberok.

O konzumácii liekov, či potravín treba policajtovi povedať

Z tohto dôvodu sa radšej pred jazdou vyvarujte liekom, či potravinám, ktoré obsahujú alkohol, alebo o ich konzumácii policajtovi ešte pred vykonaním dychovej skúšky povedzte. Pre prípad, že by ste pozabudli, sám by vám to mal pripomenúť. "Policajt sa pred vykonaním dychovej skúšky vždy opýta vodiča, či tento požil alkoholické nápoje pred jazdou, alebo iné látky, ktoré môžu ovplyvniť objektivitu merania," vysvetľuje Rudolf Maslo.

Ak chcete mať istotu, požiadajte o odber krvi

Ak vodič povie, že užil kvapky, alebo si vypláchol ústa ústnou vodou, policajt môže približne o 15 minút dychovú skúšku odložiť. Ak napriek všetkému zabudnete, to, že ste nepili, ale iba užili medikament, môžete to dokázať už len jediným spôsobom. "Požiadať o odber krvi a posúdenie skutočného množstva alkoholu v krvi a v takomto prípade si myslím, že to nebude nejaké významné množstvo," dodáva klinický psychológ Miloš Šlepecký.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články