Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete prestať fajčiť? Poradíme vám, ako na to
Zdielať na

Chcete prestať fajčiť? Poradíme vám, ako na to

Pýtate sa samých seba, ako konečne nadobro seknúť s fajčením? Nejeden fajčiar má už za sebou niekoľko neúspešných pokusov a nie a nie sa tej cigaretky zbaviť. Preto sa pokúsime poradiť vám, akou cestou sa treba vybrať, aby ste sa tohto nezdravého zlozvyku skutočne zbavili. Jano Mečiar si do štúdia na pomoc pozval odborníčku Alicu Kantorkovú z Inštitútu drogových závislostí.

Telo, ale aj myseľ

"Neexistuje univerzálna metóda, ako s fajčením prestať, skôr nájdete v tejto oblasti množstvo prístupov k problému. Základné sú však dva, farmakologický a psychoterapeutický," informuje Alica Kantorková. Najlepšou cestou je pritom zlatý stred - a to kombinácia oboch prístupov.

Prvý prípad sa týka užívania rôznych medikamentov a ďalších pomôcok, medzi nimi náplaste či žuvačky. Bojujú nielen proti abstinenčným príznakom, ale navodzujú aj lepšiu, povznesenejšiu náladu.

Kľúčová je motivácia

Druhá metóda je psychoterapeutická a odborníčka Kantorková radí navštíviť buď odborníka, špeciálneho psychoterapeuta alebo obyčajnú všeobecnú ordináciu. Čarovné slovko, ktoré vám totiž pomôžu odborníci rozvinúť a je dôležité pri odvykaní si, je MOTIVÁCIA.

"Ide totiž o mimoriadne a hlavne psychologickú závislosť, aj keď má samozrejme množstvo fyzických abstinenčných príznakov, medzi nimi zoslabené zrakové vnímanie, potenie sa, zvýraznený kašeľ. Základom sú však psychické symptómy - konfliktnosť, úzkosť, depresívnosť, únava, znižená výkonnosť... Dôležitá je motivácia," upozorňuje.

Raz a navždy

Podstatné je nedostať sa do začarovaného kruhu pokus - omyl, ale skutočne prestať a nevrátiť sa k fajčeniu či naň vôbec pomyslieť. Viac vám už o spôsobe, ako úspešne prestať fajčiť, poradí odborníčka Kantorková vo VIDEU.

ISIFA

Súvisiace články