Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcete skoncovať s prejedaním a nadváhou? Poradíme vám!
Zdielať na

Chcete skoncovať s prejedaním a nadváhou? Poradíme vám!

Viac než polovica Slovákov trpí nadváhou a obezitou. Tento hrozivý údaj je výsledkom zlej životosprávy a rýchleho spôsobu života. Vedci však prišli na spôsob, ako s týmto problémom zatočiť. A to - rozbíjať stereotypy. Napríklad skúste jesť druhou rukou...

Kalorické jedlá, málo pohybu, stres. To všetko sú faktory, ktoré z nás môžu spraviť chodiace tanky. Výsledkom sú rôzne choroby ako rednutie kostí, cukrovka, ťažkosti so srdcom. Nadváha a obezita sú celosvetovým problémom, no zápasia s nimi predovšetkým západné civilizácie.

Čo na to vedci? Ide o stereotyp!

Vedci práve prišli na spôsob, ako by sme mohli svoju váhu dostať pod kontrolu. Človek je podľa nich náchylný podľahnúť stereotypom, ktoré treba rozbiť. Samotné jedlo totiž konzumujeme viac menej automaticky, pcháme ho do seba aj vtedy, keď ho nepotrebujeme. Napríklad pri sledovaní televízie alebo v kine.

Ak by túto automatiku niečo narušilo, začneme rozmýšľať viac o tom, čo robíme a či vôbec potrebujeme jesť.

Jedzte druhou rukou

Jednou z pomôcok je práve zmeniť obľúbené miesto pred televízorom alebo vymeniť ruku, s ktorou si vkladáte jedlo do úst. Výsledkom bude, že začnete jesť oveľa pomalšie a svoje pohyby budete viac kontrolovať - aby ste jednoducho trafili, kam treba.

Štúdia však zatiaľ nehovorí o prípade, kedy oboma rukami jeme rovnako šikovne... Možno potom prídu s nápadom nejesť rukami vôbec...

Mareen Fishinger/ilustračné

Súvisiace články