Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najhorúcejší týždeň leta je tu! Teploty dosiahnu extrémne hodnoty
Zdielať na

Najhorúcejší týždeň leta je tu! Teploty dosiahnu extrémne hodnoty

Dnešný pondelok odštartoval maratón horúcich dní. Za posledných 63 rokov sme tu také vysoké teploty nemali. Vyšplhať by sa totiž mali až na 37 stupňov! Na riziká spojené s teplotnými rekordami upozorňujú nielen lekári, ale aj samotní meteorológovia. Spozornieť by však mali aj tí, ktorí horúčavy milujú, napokon aj zamestnávatelia, rodičia a dôchodcovia.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

"Je to niečo neskutočné, čo sa na nás chystá... Tých 37 stupňov pokiaľ by malo byť v tomto týždni aj na Slovensku, tak s nimi rátajú aj rakúski meteorológovia. Je to, samozrejme, vysoko pravdepodobné, že teploty budú prekonané, že dosiahnu extrémne rekordy, aké sme vôbec v druhej polovici augusta ešte nezaznamenali," upozorňuje meteorológ Peter Jurčovič.

Vysoké teploty by nás pritom nemali opustiť až do soboty. Tento týdeň by tak mal byť na Slovensku vrcholom leta. Od roku 1948 budú najvyššie tepelné rekordy, aké meteorológovia na Slovensku zaznamenali.

Horúce dni budú komplikovať život aj pracujúcim. Zamestnávateľ by mal počítať so zníženou koncentráciou pracovníkov a zabezpečiť ich pitný režim. "Ak by extrémne teploty dosahovali nad 30 stupňov Celzia v tieni, zamestnávateľ by mohol upraviť pracovnú dobu," pripomína Lenka Šramková, hovorkyňa z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ak vás však šéf domov nepustí skôr, nezabudnite aspoň na klimatizáciu s rozdielom 7 stupňov oproti vonkajšej teplote, alebo častejšie vetrajte, zapnite ventilátor a dodržiavajte pitný režím!

Takéto počasie je rizikové aj pre milovníkov tepla, môže im spôsobiť zdravotné ťažkosti. Najmä v meste, kde rozpálené cesty sťažujú dýchanie. "Tento týždeň, opakujem, bude veľmi náročný a starší ľudia by, hádam, ani von nemali vychádzať," dodáva Jurčovič.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si Najlepšie počasie do vášho mobilu.

Osvaldo Zoom/ilustračné

Súvisiace články