Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kennedy miloval rybaciu polievku, Carter arašidový koláč
Zdielať na

Kennedy miloval rybaciu polievku, Carter arašidový koláč

Rybacia polievka vedela dostať na lopatky Johna F. Kennedyho, prezident Jimmy Carter si nevedel vynachváliť arašidový koláč, Eisenhower si nechal dokonca poradiť od kráľovnej Alžbety II. a Bill Clinton? Ten najradšej svoju diétu ani nedodržiaval.

Washingtonská výstava zostavila okrem iného prehľad chutí amerických prezidentov a rôznych receptov Bieleho domu. "Pán prezident, mám tu pre vás Váš špeciálny koláčik - oznámil som prezidentovi Billovi Clintonovi," spomína teraz už bývalý šéf sladkej kuchyne v Bielom dome Roland Mesnier pre britský denník The Daily Mail. Pripravoval preňho špeciálne dezerty, pretože Clinton bol alergický na mliečne výrobky, bielu múčku a čokoládu.

Ten ho však nerád počúval. "Oh, to nie, ja si dám radšej tamten koláč - a ukázal práve na jeden z čokoládových," smial sa Mesnier. Prezidenti však zvyčajne dali na jeho radu.

Mesnier na výstave spomínal, že bol najatý ešte prvou dámou Rosalynn Carterovou, aby sa staral o správnu výživu a do zdravých, ľahkých dezertov zahŕňal aj veľa čerstvého ovocia.

Jeden z najpopulárnejších amerických prezidentov, charizmatický John F. Kennedy mal tiež jednu veľkú slabosť, ktorej by ste sa možno čudovali. Rybaciu polievku. Národný archív odkryl recept, akým sa rybacia zmes pripravovala pre slávneho a štvrtého zavraždeného prezidenta v histórii. Svoje volebné obdobie (prezidentom sa stal roku 1961) nedokončil, keď ho dvoma ranami z pušky zastrelili 22. novembra 1963.

Dwight D. Eisenhower, ďalší z prezidentov USA si napríklad nechal poradiť od britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá mu v liste v roku 1960 napísala aj recept na koláčiky.

Celý list, ďalšie recepty na obľúbené prezidentove jedlá a jedlá kuchyne Bieleho domu obsahuje totiž novovytvorená výstava Národného archívu, ktorá má ukázať trendy americkej kuchyne v priebehu desaťročí.

No našli by ste tu aj rôzne tradičné zvyky, plagáty, ktoré podporovali správnu výživu počas vojny či podporu masla a margarínu. "Úplne prvé rady na správnu výživu napríklad nezdôrazňovali význam ovocia a zeleniny a teda nepodporovali ich konzumáciu," informoval kurátor výstavy Alice Kamps. "Dôležitosť vitamínov ešte vtedy nebola známa." Okrem toho sa dá na výstave, ktorá má byť otvorená od piatka tohto mesiaca až do januára 2012, nájsť množstvo ďalších vecí charakterizujúcich kuchyňu USA...

ISIFA

Getty Images

Súvisiace články